logo F1online.sk

Audi chce nemeckého jazdca, Schumacher by zaň jazdil rád

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2022

Nemecká automobilka Audi v piatok oznámila svoj príchod do Formuly 1. V kráľovnej motoršportu sa chce očividne profilovať ako skutočný nemecký tím a okamžite po oficiálnom potvrdení svojho vstupu si našla úhlavného nepriateľa v podobe Mercedesu, keď zdôraznila, že po viac než desaťročí sa z nej stane prvý výrobca motorov, ktorý bude vyvíjať pohonné jednotky “doma”. To však nie je všetko, čo má Audi za lubom.

Ak sa v Nemecku spýtate fanúšikov efjednotky, či Mercedes vnímajú ako nemecký alebo britský tím, väčšina sa prikloní k druhej možnosti. Audi však na to chce ísť inak. Okrem spomínaného vývoja priamo v nemeckej továrni chce svojej krajine pomáhať o čosi intenzívnejšie.

Audi v piatok prezradilo, že v kokpite chce mať aspoň jedného nemeckého pretekára. “Zatiaľ sme sa nerozhodli pre žiaden tím, takže sme nerozhodovali ani o jazdcoch,” uviedol Markus Duesmann, šéf predstavenstva automobilky. “Dúfame, že budeme mať nemeckého pilota a veríme, že aj nemecké preteky. Viac k tomu nemôžem povedať.”

Studnica nemeckých pilotov však do veľkej miery vyschla. Po odchode Sebastiana Vettela z Formuly 1 hrozí, že v kráľovnej motoršportu nezostane žiaden, keďže stolička sa trasie aj pod Mickom Schumacherom. Ak efjednotka zažije sezónu bez Nemca na štartovom rošte, stane sa tak prvýkrát od roku 1981.

Duesmann prezradil, že Audi zatiaľ s nikým nerokuje. “Keď budeme mať tím, tak potom sa budeme môcť začať baviť o pilotoch.”

Ak bude Audi trvať na nemeckom jazdcovi, najbližšie ku kokpitu by mohol mať Mick Schumacher. To je skvelá správa pre mladého Nemca, ktorý by rád jazdil za národný tím. “Je to super, to určite. Ale uvidíme, kto sa tam dostane a či bude na výber aj viac nemeckých pilotov než jeden.”

Nemecký tím s nemeckým pilotom na VC Nemecka: To by bola veľká udalosť, ktorej by sa Audi chcelo dožiť. “Skutočne dúfam aj v to, že Formula 1 bude opäť pretekať v Nemecku. Ak k tomu budeme môcť prispieť, tak to urobíme,” ubezpečuje Duesmann. Audi je pripravené potiahnuť časť nákladov na domáce preteky, aj keby to znamenalo, že celý projekt bude stratový. “Zarábať peniaze je vždy fajn, ale v tomto prípade to nie je absolútne nevyhnutné.”