logo F1online.sk

Šéf Alfy Romeo: Problémy so spoľahlivosťou nás stáli množstvo bodov

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková17. 8. 2022

Šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur tvrdí, že nespoľahlivosť ich v tejto sezóne stála hotový „bodový majetok“. Oboch pilotov totiž viackrát postihli technické problémy.

Tím Alfa Romeo sa síce zatiaľ nachádza na šiestom mieste v Pohári konštruktérov, problémom však je, že posledné štyri štarty nedokázal premeniť na žiadne body. Začiatok sezóny pritom vyzeral sľubne, keď talianska stajňa bodovala až v siedmich z úvodných deviatich podujatí.

Hlavným dôvodom je to, že pilotov Valtteriho Bottasa a Kuan-jü Čoua postihla séria technických zlyhaní. Fín musel napríklad v Anglicku odstúpiť kvôli problémom s prevodovkou a takisto dopadol aj na Hungaroringu, kde bola dôvodom vypadnutia porucha palivového systému. Nešťastie postretlo aj jeho tímového kolegu, ktorý po problémoch s pohonnou jednotkou odstúpil z Veľkej ceny Francúzska a nesmieme zabudnúť ani na Číňanovu hrozivú haváriu v Silverstone.

Napriek týmto incidentom tím už teraz prekonal bodový zisk z minulej sezóny, na konci ktorej obsadil v Pohári konštruktérov predposlednú priečku. Vasseur sa preto domnieva, že stajňa dosiahla značný výkonnostný progres. „Myslím si, že sme urobili krok vpred, pokiaľ ide o čistú rýchlosť, a to vďaka rôznym faktorom. Ako vždy, nikdy nejde o jednu vec. Myslím si, že motor Ferrari urobil krok dopredu. My sme rovnako dobrú prácu odviedli pri výrobe šasi. A takisto aj Valtteri a Čou podávajú dobré výkony.“

„Čo sa týka výsledkov, mali sme teraz nejaké problémy z hľadiska spoľahlivosti. To nás stálo veľa bodov. Na niektorých pretekoch sme boli vo veľmi dobrej forme, napríklad v Džidde alebo v Silverstone. Je to skutočná škoda z hľadiska vývoja v šampionáte. Ale je to tak, ako to je. My to jednoducho musíme napraviť v druhej časti sezóny,“ nevyhovára sa šéf Alfy Romeo.

Napriek nevyužitým príležitostiam je Vasseur celkovo spokojný. Monopost Alfy Romeo totiž jeho očakávania naplnil. „Myslím, že nikto nevedel, ako dopadne prvá kvalifikácia. Všetci sme boli v novej situácii, išlo o nové auto a nemali sme žiadne údaje. Každý vyvíjal po svojom. Prekvapený z tejto sezóny však nie som, to nie je to správne slovo. Vedel som, že sme kvôli ročníku 2022 vynaložili veľké úsilie a niečo také som očakával. Je to dobrý pocit.“

Súvisiace články