logo F1online.sk

Alonso je pre mňa prekvapením sezóny, prehlásil Marko

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 8. 2022

Ani vo svojich 41 rokoch nezaostáva. Fernando Alonso ani so stúpajúcim vekom nestráca svoj jazdecký lesk. Po návrate do Formuly 1 v minulom roku predvádza dvojnásobný majster sveta skvelé výkony a jeho nová viacročná zmluva s Aston Martinom dokazuje, že sa ešte nechystá do výslužby. Veľký kompliment mu zložil aj poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý teda súperov chváli málokedy.

Napriek pomerne nečakanému prestupu, pri ktorom Alonso nezaprel svojský charakter, zostáva aj po štyridsiatke excelentným pretekárom. Nevieme, ako dlho mu to ešte vydrží, ale Helmut Marko je z jeho výkonov nadšený.

„Je strašne rýchly. Je až neuveriteľné, aké výkony dokáže podať v pretekoch. Pre mňa je Fernando prekvapením sezóny,“ prehlásil Marko v rozhovore pre rakúske noviny Österreich.

„Dokonca si myslím, že tento jazdec ešte stále môže vyhrať preteky. Jedinou otázkou je, či mu Aston Martin dokáže poskytnúť ten správny balík,“ dodal.

Alonso v kokpite britskej stajne nahradí ďalšieho veterána Sebastiana Vettela, ktorý sa rozhodol ukončiť kariéru. Je zrejmé, že Seb bol sklamaný z výkonnosti svojho monopostu a boje v druhej desiatke mu neprinášajú taký pôžitok, ako boje na čele.

Už aj Christian Horner sa vyjadril, že ho Vettelove rozhodnutie neprekvapilo. Helmut Marko avizoval tento scenár dávno predtým, tvrdil, že Sebastian sa neuspokojí s takýmito výsledkami a radšej sa poberie za novými výzvami. Tieto slová sa v podstate aj naplnili.

„Vettel je pedant a táto jeho pedantnosť sa dokonale hodila k našej DNA. Všetko nám perfektne zafungovalo,“ hovorí Marko.

„Teraz má iné priority. S týmto autom sa nedokáže dostať ani na pódium. Je teda logické, že z toho vyvodí nejaké dôsledky. Ak do toho nedáte svoje srdce i dušu, tak nemôžete pokračovať ďalej,“ dodal poradca Red Bullu.