logo F1online.sk

Čou o období pred svojím debutom v F1: Čelil som mnohým urážkam, bolelo ma to

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková12. 8. 2022

Kuan-jü Čou bol veľmi prekvapený z toho, akému množstvu nadávok musel čeliť pred svojím debutom v F1. Angažovanie prvého čínskeho pretekára v kráľovnej motoršportu malo veľký ohlas, pričom na sociálnych sieťach sa okamžite objavili tvrdenia, že ide len o platiaceho jazdca. Pilot Alfy Romeo však tieto obvinenia úspešne vyvrátil svojimi výkonmi na trati.

Obsadenie desiatej priečky hneď pri svojej premiére v Bahrajne bolo podľa Čoua tou najlepšou odpoveďou na spomínanú kritiku. Aktuálne má na svojom konte päť bodov a v jazdeckom šampionáte sa nachádza na sedemnástom mieste. Pravdou je, že na svojho skúsenejšieho tímového kolegu Valtteriho Bottasa bodovo značne stráca, je to však celkom pochopiteľné, nakoľko ide o nováčika. Samotný Čou sa zo svojich výkonov teší.

„Podarilo sa mi niečo dokázať, väčšina ľudí svoj názor zmenila, takže po tejto stránke som veľmi spokojný,“ hovorí pilot Alfy Romeo. Zároveň ale upozorňuje na fakt, že ešte pred tým, než si vôbec prvýkrát sadol do monopostu Formuly 1, musel stáť zoči voči ľudom, ktorí mu posielali nenávistné správy. „Veľmi ma to bolelo. Veď som dosiahol svoj sen, skončil som v prvej trojke v F2 a zabezpečil som si superlicenciu. Napriek tomu tu boli ľudia, čo moju cestu nesledovali a potom sa o mne zle vyjadrovali.“

Rodák zo Šanghaja vidí najväčší problém v komentároch na sociálnych sieťach. Prekáža mu, že ľudia zaujímajú nepriateľský postoj k veciam, ktorým ani poriadne nerozumejú. „Áno, v dnešnej dobe ľudia často používajú internet a sociálne médiá. Keď sa to stalo, bol som dosť prekvapený z toho, koľko ľudí píše rasistické komentáre alebo podobné veci.

„Stále máte priaznivcov, ktorí vás podporujú, ale mnohí nesledujú F2 alebo juniorské série. Sledujú len F1, pozrú sa na to, kto ste, vidia, že pochádzate z Číny a povedia si, že to je jediný dôvod, prečo ste dostali to miesto, nech už je skutočná príčina akákoľvek, povedal 23-ročný pretekár.

Čou sa tak pridal k viacerým pilotom F1, ktorí kritizujú dôsledky existencie Twitteru, Facebooku a i. „Sociálne médiá sú dobrá vec, dávajú každému z nás možnosť ukázať sa ľuďom, ktorí sa k vám inak nedostanú. Ale potom je tu aj druhá strana mince, keď vám ľudia bezdôvodne píšu zlé veci. Ale myslím si, že sa s tým všetkým celkom dobre vyrovnávam.

Súvisiace články