logo F1online.sk

Čou: Myslím si, že odísť z Alpinu bola správna voľba

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2022

Ak sa po posledných dňoch Kuan-jü Čou pozerá na aktuálnu situáciu v Alpine okolo Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho, zrejme je celý bez seba, že sa pred sezónou rozhodol tento chaos opustiť. Veď dokonca aj cez víkend v Maďarsku, teda pred celým týmto zemetrasením, vyhlásil, že rozhodnutie rozlúčiť sa s Alpinom hodnotí veľmi pozitívne.

V uplynulej sezóne Kuan-jü Čou pretekal vo Formule 2 ako člen akadémie Alpinu, v ktorej pôsobil po boku momentálne toľko skloňovaného Oscara Piastriho. Kým Piastri napokon ovládol šampionát, Čou obsadil tretie miesto. Paradoxne práve on sa do kráľovnej motoršportu dostal ako prvý aj vďaka tomu, že po minulej sezóne sa rozhodol vymeniť kombinézu Alpinu za overaly Alfy Romeo. Oscar Piastri sa medzitým ocitá uprostred právnického súboja, čo Čoua len utvrdí v jeho presvedčení, že si vybral správnu cestu.

“Úplne ma uvoľnili,” uviedol Kuan-jü Čou pre racer.com ešte cez víkend, teda pred odchodom Fernanda Alonsa a Piastriho odkazom. “Všetko to dopadlo veľmi fajn, pretože môj kontrakt sa končil v závere minulého roka. Bolo na oboch stranách, či chceme spoločne pokračovať, no potom sa objavila ďalšia príležitosť v Alfe Romeo.”

Uvedomujúc si, že je príliš ďaleko v rebríčku jazdcov Alpinu, to skúsil u konkurencie, veď francúzsky tím nemá na štartovom rošte ani poriadneho spojenca, ku ktorému by mohol posielať svojich juniorov. “Nakoniec sme to chceli spraviť tak, že rozhodne nebudeme pokračovať s Alpinom. Nevedel som si predstaviť, kde by som mohol získať sedačku na nasledujúci alebo tento rok.”

“Alfa s Alpinom sú dosť konkurenčné značky, čo neplatí len vo Formule 1, ale celkovo. Dostať sa preč z Alpinu teda nebolo jednoduché, ale som veľmi šťastný, že sa to podarilo,” priznáva Čou. “Keby som mal u nich stráviť ďalší rok, bol by som tam zaseknutý rovnako ako teraz Oscar. To by pre mňa nebolo najlepšie. Tu som zbadal príležitosť, tak som sa jej chopil a myslím si, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.”

Z Kuan-jü Čoua sa stal prvý čínsky jazdec vo Formule 1, ktorý navyše bodoval vo svojej debutovej veľkej cene. Na tento moment je najviac pyšný, najmä vzhľadom na množstvo negatívnych, nenávistných, ba až rasistických odkazov na jeho sociálnych sieťach. Tie sa začali objavovať po oznámení podpisu jeho zmluvy s Alfou Romeo.

“Nečakal som, že skončím na bodoch, ale vedel som, že som silnejší v pretekoch než v kvalifikácii. Preteky v Bahrajne boli veľmi stresujúce, pretože pohodlne som mohol jazdiť na ôsmom alebo deviatom mieste. Avšak potom vyšiel na trať safety car, takže som musel zájsť do boxov. Spadol som na dvanáste miesto a musel som sa opäť štverať smerom hore,” spomína na úvodnú veľkú cenu v ročníku.

Podarilo sa mu to a veľmi sa mu uľavilo. “Bolo to ťažké, ale keď som preťal cieľovú čiaru na desiatom mieste, veľa to pre mňa znamenalo. Ešte nikdy som necítil toľko emócií, nikdy za celú moju kariéru.”

“Je to o tom tlaku, ktorý som pociťoval v priebehu minulej zimy od posledných pretekov v F2 až sem. Je to neuveriteľné. Ani si to neviete predstaviť, tieto komentáre ma dostali pod veľký tlak, a pritom som stále pretekal v F2 a pokúšal sa bojovať o titul. To ma trochu zrazilo na kolená, ale nezabránilo mi to ukázať sa v efjednotke. To je najdôležitejšie,” hovorí dnes už spokojnejší Čou.

Súvisiace články