logo F1online.sk

Vettel by mohol pokračovať v F1, Domenicali s ním už začal rokovať

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala4. 8. 2022

Sebastian Vettel pred týždňom síce oznámil koniec svojej jazdeckej kariéry, no to neznamená, že by musel skončiť aj vo Formule 1 ako takej. Jej výkonný riaditeľ Stefano Domenicali najnovšie prezradil, že štvornásobného majstra sveta by rád privítal v štruktúrach kráľovnej motoršportu.

Vyhlásenie Sebastiana Vettela neotriaslo svetom Formuly 1 tak veľmi ako napríklad prestup Fernanda Alonsa do Aston Martinu či Piastriho kopačky Alpinu, no aj tak pomerne prekvapilo. Dokonca aj výkonného riaditeľa Stefana Domenicaliho. “Ja som sa to dočítal v správach,” prezradil cez víkend v Maďarsku. “Teraz budem so Sebastianom hovoriť.”

Domenicali v rozhovore pre Sport Bild prezradil, že už majú za sebou predbežné rokovania o možnej pozícii pre Sebastiana Vettela. “Popri iných veciach sme sa bavili aj o jeho rozhodnutí a budúcnosti,” prezradil bývalý šéf Ferrari.

“Sebastian bude navždy spájaný s Formulou 1. Samozrejme, my chceme toto spojenie udržať pevné aj do budúcna. Ak bude mať záujem stať sa súčasťou našej organizácie a naše názory budú korešpondovať, samozrejme, že ho tu rád privítam,” pokračoval 57-ročný rodák z Imoly.

Jedným z dôvodov odchodu Sebastiana Vettela je aj jeho rodina, s ktorou chce tráviť viac času. Keby už vo Formule 1 nepôsobil ako jazdec, ale akýsi ambasádor, stále by bol v spojení so športom, ktorý miluje, a mal by čas aj na svojich najbližších.

“Avšak, vieme už, že po sezóne si chce najskôr dopriať čas, aby sa našiel a užil si čas so svojou rodinou,” prezradil Domenicali. To však ničomu nebráni; Kimi Räikkönen tiež nevydržal “doma na gauči” veľmi dlho a už cez zimu oznámil, že sa z neho stane šéf tímu Kawasaki MXGP, a v máji ohlásil svoj návrat do americkej Nascar.

Nemecký zdroj špekuluje, že Vettelova nová pozícia by mohla súvisieť s udržateľnosťou či životným prostredím, teda s témami, ktorým sa chce venovať aj po skončení svojej kariéry. Z tejto roly by mohol pomôcť smerovať Formulu 1, ktorá podľa neho nerobí také pokroky, aké by mohla, a už vôbec nie dostatočným tempom. Vettel na to chcel poukázať aj jazdou vo Williamse z roku 1992, ktorý bol upravený na biopalivo.

Stefano Domenicali sa však pred týmito tvrdeniami ohradil. “Je rozdiel, či máte pripraviť jeden monopost na dve-tri kolá, alebo dvadsať áut na 70 kôl a jednu celú sezónu. My z hľadiska technológií nie sme pozadu, práve naopak, predbiehame náš plán. Som si istý, že vo Formule 1 za môjho života zažijem palivá, ktoré budú šetrné k životnému prostrediu.”

Súvisiace články