logo F1online.sk

George Russell v kvalifikácii ohúril formulový svet a má pole position

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2022

Nie nadarmo ho prezývajú Mr. Saturday. George Russell v kvalifikácii na Veľkú cenu Maďarska nadviazal na svoje výkony z Williamsu a celý padok prekvapil posledným kolom, v ktorom dokonca prekonal aj oboch pilotov Scuderie Ferrari. Mladý Brit sa v nedeľu zaslúžene postaví na pole position.

Kde sa tá rýchlosť vzala? Takú otázku si po sobote kládli fanúšikovia aj formuloví komentátori, bývalí jazdci aj experti. Pole position totiž dosiahol George Russell na Mercedese, ktorý má v tejto sezóne už tradične oveľa slabšie kvalifikácie ako preteky. V piatok navyše pôsobil dojmom, že skôr bude bojovať o postup do Q3.

Počas soboty ani nič nenasvedčovalo tomu, že by si to mal o pole position rozdať niekto iný ako Ferrari a Max Verstappen. Motoršport však prináša aj prekvapenia a toto je jedným z nich. V boji o pole position nakoniec Carlos Sainz ťahal za kratší koniec a zaostal o 44 tisícin sekundy, Charles Leclerc bol ešte nespokojnejší a stratil dve desatiny.

Monačan pred mikrofónom prezradil, že jeho auto sa v priebehu Q3 nesprávalo konzistentne, najmä pri práci s pneumatikami. Pred každým kolom preto nemohol vedieť, čo môže od svojho auta čakať.

Red Bull totálne pohorel. Sergio Pérez vypadol už v druhej časti kvalifikácie, keď mu komisári najskôr zmazali kolo za prejazd v piatej zákrute. Potom mu ho síce vrátili, keďže si uvedomili, že bielu čiaru neprekročil celým objemom všetkých štyroch pneumatík, no ani tento vrátený čas na postup nestačil. V druhom pokuse ho totiž podľa jeho slov zablokoval Kevin Magnussen, čo ho malo stáť drahocenný čas.

Max Verstappen bude štartovať desiaty. V Q3 mal síce dve nové mäkké sady, ale v úvode prvého kola nemal optimálne pripravené pneumatiky. Sťažoval sa na nedostatok gripu na oboch nápravách, čo sa prejavilo pri prebrzdení v druhej zákrute.

Holanďan sa pokúsil so situáciou ešte niečo spraviť v závere, no v nájazde do posledného kola vo vysielačke oznámil, že nemá výkon. Inžinier sa mu snažil rýchlo poradiť, ako problém s pomocou tlačidiel na volante vyriešiť, no už to nestihol. Helmut Marko ubezpečil, že Red Bull už vie, kde nastala chyba a pred nedeľou ju dokáže napraviť.

V nedeľu nás čaká repete súboja medzi Landom Norrisom a Alpinmi, keďže za mladým Britom budú štartovať Esteban Ocon aj Fernando Alonso. Tentoraz to bude mať muž v papájovom o niečo jednoduchšie, keďže na Hungaroringu sa ťažko predbieha, ale musí zvládnuť štart.

Lewis Hamilton dnes na svojho tímového kolegu nestačil. Mohol skončiť aj vyššie, ale v úplnom závere mal problémy s mechanizmom DRS, po čom zamieril do boxov predčasne. Sedemnásobný majster sveta sa v nedeľu bude musieť pokúsiť prebojovať cez Fernanda Alonsa, na ktorého z minulého roka nemá vôbec dobré spomienky.

V prvej desiatke ešte skončili Valtteri Bottas a Daniel Ricciardo.

Do druhej časti kvalifikácie opäť nepostúpil Sebastian Vettel, ktorý mal v treťom tréningu nehodu. Mechanikom sa podarilo monopost dať dokopy včas, pri čom im asistoval aj Nemec, no odmeniť sa im za ich tvrdú prácu nedokázal.

Najrýchlejší muž z tretieho tréningu Nicholas Latifi sa v kvalifikácii ocitol na úplne opačnom konci štartového poľa. Mal pritom rozbehnuté vynikajúce kolo, ktoré by mu na postup pohodlne stačilo, keby v poslednej zákrute všetko nezahodil. Zaujímavosťou je, že Latifiho čas z prvého sektora dokázali prekonať len dvaja piloti: George Russell a Carlos Sainz, aj to až v tretej časti kvalifikácie.

Image