logo F1online.sk

Alfa Romeo zostáva, spolupráca so Sauberom je veľmi výhodná

Alfa Romeo, ilustračné
© DPPI/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2022

Švajčiarsky tím Sauber bude aj v budúcej sezóne pretekať pod hlavičkou Alfy Romeo. V uplynulých dňoch to odsúhlasilo vedenie talianskej automobilky, ktoré po prehodnotení nákladov a výnosov zistilo, že spolupráca so stajňou z Hinwilu je stále extrémne výhodná.

Alfa Romeo sa do Formuly 1 vrátila v roku 2019. Odvtedy je hlavným a titulným sponzorom stajne s veľkou výsadou; z názvu tímu vymizlo meno Sauber a kompletne ho nahradila Alfa Romeo. K takémuto “zapožičaniu” mena sa obe entity dohodli v rámci dlhodobého kontraktu, ktorého pokračovanie však musí byť odsúhlasené každý rok uprostred leta.

Agentúra Reuters v piatok informovala o tom, že výkonný riaditeľ Alfy Romeo Jean-Philippe Imparato potvrdil odsúhlasenie predĺženia spolupráce aj na rok 2023. “Dnes ráno som podpísal predĺženie na rok 2023,” vyhlásil. “Každoročne v júli prehodnocujeme situáciu.”

“Keby sme si v budúcnosti uvedomili, že už o Formulu 1 nemáme záujem, alebo sa nám už nevracajú naše investície, tak potom uvidíme, čo budeme robiť. Na všetko však treba ísť postupne,” uviedol 55-ročný Francúz.

Alfa Romeo sa však v najbližšej dobe o návratnosť svojej investície určite nemusí báť. Na rozdiel od iných automobiliek v efjednotke neminie ani zďaleka tak veľa peňazí ako továrenské tímy a ani zákaznícke, keďže Alfa Romeo je sponzorom a nestará sa o celý vývoj monopostov a techniky.

“Myslím si, že máme najlepšiu návratnosť investície na svete,” vyhlásil Imparato. “To môže byť prekvapujúce, ale zopakujem to: Myslím si, že máme najlepšiu návratnosť investície na planéte.”

Všade sa totiž hovorí len o Alfe Romeo, zatiaľ čo Sauber je v úzadí a figúrkami hýbe za oponou. Z marketingového hľadiska si lepšiu situáciu len ťažko predstaviť. “S našimi kolegami zo Sauberu sme vytvorili nový biznis model s dvojitým vedením. Frédéric Vasseur už od začiatku manažuje tím, my sme nijako nestrhávali kormidlo, ani keď sme zažívali ťažké časy.”

“Z pozície Alfy Romeo ich podporujem a robím všetko pre to, aby som podporil tento vývoj. Každoročne musíme dosahovať pokroky, preteky po pretekoch, aj keď sa v niektorých prípadoch môžeme trápiť,” pokračoval.

V tejto sezóne sa to rozhodne podarilo, Alfa Romeo je momentálne na šiestom mieste v hodnotení konštruktérov, čo je v porovnaní s minulým rokom posun o tri pozície. Už teraz získala takmer štyrikrát viac bodov než za celú predchádzajúcu sezónu.

V zákulisí sa medzitým šepká, že o odkúpenie 75 percent Sauberu má záujem automobilka Audi. Imparatovi to však nerobí starosti, Alfa Romeo nebude mať problém presunúť sa do inej oblasti motoršportového sveta. “Každý jeden rok sa rozhodujeme, čo v nasledujúcej sezóne. Nemáme žiadne dlhodobé záväzky, žiadne päťročnice. Takže nech máme jasno: Akékoľvek rokovania ohľadom motorov, akékoľvek rokovania ohľadom partnerstiev, ktoré vedie Fred Vasseur a Sauber, sú v záujme Sauberu.”

“Záujmom Alfy Romeo je, aby sa jej každý rok vrátila investícia, a aby sa každoročne zlepšovali výkony tímu. To je všetko. Povedal by som, že to ostatné je úplne samostatná kapitola,” dodal.

Súvisiace články