logo F1online.skF1online.sk

Motorsport-Total.com: Porsche kupuje 50-percentný podiel v Red Bulle

Dáždnik Red Bull, ilustračné
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2022

Obrovské novinky priniesol nemecký portál Motorsport-Total.com. Jeho redaktori Christian Nimmervoll a Luke Smith informujú o tom, že nemecká automobilka Porsche sa stane vlastníkom 50-percentného podielu v tíme Red Bull. „Na základe požiadavky povinného zverejnenia zo strany príslušných orgánov je teraz potvrdené, že Porsche prevezme 50-percentný podiel v pretekárskom programe Red Bullu vo Formule 1,“ prehlásil nemecký Motorsport-Total.com.

Celé mesiace to vraj bolo iba tajomstvo, ale podľa tohto renomovaného zdroja je teraz isté, že Porsche vstúpi v roku 2026 vlastnícky do Red Bullu ako „rovnocenný partner“. „Teraz máme k dispozícii prvý veľmi oficiálny dôkaz o tom, že už je ruka v rukáve a oficiálne tlačové stanovisko je iba formalitou,“ prišiel Motorsport-Total.com s ohromujúcim vyjadrením.

Dôkaz je vraj jednoduchý. Podobné projekty musia byť predom ohlásené protimonopolným úradom, ktoré podobné transakcie musia schváliť v súlade s platnými právnymi normami jednotlivých krajín. Okrem Európskej únie tu hovoríme aj o asi dvadsiatich krajinách mimo EÚ, vrátane afrického Maroka. Tam totiž zákony vyžadujú, aby sa takéto žiadosti pred schválením povinne zverejnili.

Už pred Veľkou cenou Rakúska zazneli šumy, že Red Bull na svojom domácom podujatí oficiálne potvrdí dohodu s Porsche. Tieto špekulácie sa napokon nepotvrdili, avšak nezdá sa, že by boli postavené na vode. Dôvodom, prečo sa tak napokon nestalo, bolo vraj ďalšie oddialenie prijatia nových technických pravidiel pre motory od roku 2026 zo strany Svetovej motoristickej rady.

„To znamená, že to, čo bolo celé mesiace jedným z najhoršie strážených tajomstiev vo Formule 1, je teraz istou vecou,“ píše Motorsport-Total.com. „Porsche vstúpi do F1 nielen ako dodávateľ pohonných jednotiek, ale aj ako 50-percentný akcionár Red Bullu.“

„Sesterský tím AlphaTauri bude s najväčšou pravdepodobnosťou taktiež používať pohonné jednotky od Porsche. Čokoľvek iné by bolo nelogické vzhľadom na zamýšľanú synergiu medzi Red Bull Racing a Scuderia AlphaTauri, ktoré však zostane stopercentne v rukách spoločnosti Red Bull GmbH,“ dodal nemecký zdroj.

Súvisiace články

Diskusia