logo F1online.sk

VC Francúzska: Charles Leclerc daroval víťazstvo Maxovi Verstappenovi

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2022

Max Verstappen má na konte už neuveriteľných 27 kariérnych víťazstiev, teda rovnako veľa ako legendárny sir Jackie Stewart. Dosiahol ho veľmi dominantným spôsobom po tom, čo mu Charles Leclerc prenechal svoju pozíciu. Minuloročný šampión je na najlepšej ceste obhájiť majstrovský titul, jeho náskok na čele šampionátu práve narástol na 63 bodov.

Držiteľ pole position Charles Leclerc má za sebou čierny deň. V prvom stinte sa bravúrne bránil pred rýchlejším Maxom Verstappenom, svojou jazdou mu usilovne pomáhal zničiť predné pneumatiky. To sa mu aj podarilo, a tak sa Red Bull rozhodol pre undercut a zrejme dvojzastávkovú stratégiu. Ferrari zostalo na trati uvedomujúc si, že Verstappenovi by sa undercut mohol podariť. Leclerc stavil na jednozastávkovú taktiku.

O pár desiatok sekúnd to však prišlo: Réžia priameho prenosu nám ponúkla smutný záber na Charlesa Leclerca v bariére. Monačanovi uprostred jedenástej zákruty ušla zadná časť, pričom vo vysielačke naznačoval, že za to pravdepodobne mohol zaseknutý plynový pedál. Podobný problém mal aj pred dvoma týždňami v Rakúsku. Neskôr v mixzóne to však Leclerc vzal na seba, bola to vraj čisto jeho vina.

Prekvapený Max Verstappen sa u inžiniera ubezpečil, že je jeho súper v poriadku, a pokračoval v tom, čo začal. Po odchode safety caru z trate sa ho chvíľu dokázal držať Lewis Hamilton, no dlho ho vpredu neobťažoval. Verstappen postupne navyšoval svoj náskok až na hranicu siedmich sekúnd.

Povzbudiť fanúšikov Ferrari po nehode sa snažil Carlos Sainz, ktorý sa už v trinástom kole dostal do najlepšej desiatky. Výjazd safety caru využil na zastávku v boxoch, ktorú však Ferrari domrvilo. Okrem toho, že trvala dlho, bol Španiel vypustený priamo do cesty Williamsu, za čo dostal päťsekundový trest. Profesionalitu Ferrari podčiarkla komunikácia od inžiniera smerom k Sainzovi, že dostáva trest v podobe päť sekúnd STOP/GO. Madridčan musel svojho inžiniera opravovať, že ide len o štandardný časový trest.

Stále však z toho mohlo byť pódium. Ferrari malo výborné tempo a keď bol Sainz na čistom vzduchu, bol najrýchlejším mužom na trati, veď bol na stredne tvrdej zmesi. Postupne sa prepracoval až na tretie miesto pred Sergia Péreza, s ktorým si poradil po krásnom súboji. Vtom ho však Ferrari povolalo do boxov opäť. V priebehu posledných jedenástich kôl však nemal šancu získať späť 33 sekúnd, ktoré stratil počas pitstopu s penalizáciu, a tak sa na konci vyšvihol len na piate miesto po manévroch na Ocona, Ricciarda, Norrisa aj Alonsa.

Na pódium sa okrem Maxa Verstappena dostali Lewis Hamilton a George Russell. Táto dvojica doslova vyškolila Sergia Péreza. Rodák z Guadalajary strácal celý víkend a v nedeľu podľahol Lewisovi Hamiltonovi hneď po štarte, George Russell si zas na ňom “pochutil” po fáze VSC. Pérez zaspal na jej konci a svoju chybu už nestihol napraviť.

Šieste miesto získal Fernando Alonso, ktorý po štarte predbehol Landa Norrisa a nepustil ho pred seba až do konca pretekov. Po výjazde safety caru inžinierovi prezradil, že sa pred Norrisom cíti veľmi dobre a chce mu zničiť jeho pneumatiky. Na rovinkách sa nemal čoho báť, keďže Alpine patrím medzi najrýchlejšie, McLaren zas najpomalšie autá z hľadiska maximálky.

Súboj Alpine vs. McLaren vyhral domáci tím, keďže Esteban Ocon dokázal poraziť Daniela Ricciarda v dueli o ôsme miesto. Ostatným tímom zostali len odrobinky v podobne jedného bodu za desiatu priečku, o ktorý sa v úplne poslednom kole pobili Lance Stroll a Sebastian Vettel. Tentoraz bol úspešnejší Kanaďan.

Z pretekov nám odstúpil Júki Cunoda, keďže v prvom kole kolidoval s Estebanom Oconom, za čo dostal Ocon päťsekundový trest. Vypadli aj Kevin Magnussen a Nicholas Latifi, ktorých kolíziu v druhej zákrute budú komisári vyšetrovať po pretekoch.

Odstúpenie Kuan-jü Čoua vyvoláva ďalšie otázniky nad spoľahlivosťou monopostov Alfa Romeo, resp. pohonných jednotiek od Ferrari.

Carlos Sainz získal bod za najrýchlejšie kolo pretekov aj titul jazdca dňa.

Image

Súvisiace články