logo F1online.sk

Verstappen bol vo Francúzsku taký rýchly, hovorí ohromený Hamilton

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 7. 2022

Sedemnásobného majstra sveta Formuly 1 Lewisa Hamiltona ohromila rýchlosť Maxa Verstappena na pretekoch vo Francúzsku. Na margo vlastného tempa skonštatoval, že pri súčasnej forme potrvá ešte nejaký čas, kým bude Mercedes skutočne môcť bojovať o víťazstvá.

Lewis Hamilton štartoval na okruhu Paula Ricarda zo štvrtého miesta, napokon obsadil výbornú druhú priečku a spoločne so svojím tímovým kolegom Georgeom Russellom skončil na pódiu. Profitoval aj z nehody Charlesa Leclerca, ktorá zamiešala poradím.

Jazdec Mercedesu však už nemal dostatočne dobré tempo na to, aby mohol vyzvať na súboj lídra pretekov Maxa Verstappena. „Snažil som sa držať s Maxom krok, ale on je taký rýchly. Trochu som sa ho držal možno dve kolá, ale keď som sa na rovinke naplno rozbehol, on sa mi vzdialil. Ak na rovinkách strácate tri alebo štyri desatiny, nedá sa s tým nič robiť. Bol to veľký deficit. Keby som tlačil viac, možno by som neprišiel do cieľa na rovnakej pozícii. Musel som udržať auto v jednom kuse a manažovať pneumatiky, takže toto je najlepší výsledok, aký sme mohli dosiahnuť.“

„Takže musíme pracovať na tom, aby sme to do budúcna zlepšili. Som si istý, že existuje niekoľko ďalších vecí, v ktorých by sme mohli byť lepší. Ak sa ešte v ďalších pretekoch dokážeme o pár desatín priblížiť, potom budeme v Budapešti bojovať o víťazstvo. Ale ak to bude podobné ako teraz vo Francúzsku, tak to bude ešte chvíľu trvať. Ale nie je to nemožné. Tento víkend sme neboli tak blízko, ako sme dúfali, ale Verstappen bol len 10 sekúnd pred nami, takže to je pozitívne,“ nádeja sa Brit.

Okrem toho Hamilton prejavil súcit Charlesovi Leclercovi, ktorý v týchto dňoch čelí veľkej kritike kvôli spomínanej nešťastnej havárii. Sám si podobnou situáciou prešiel v Nemecku v roku 2019, keď po šmyku na mokrej trati prišiel o prvé miesto a napokon skončil deviaty. Na celkový výsledok to však malo len malý vplyv, nakoľko Brit v tej sezóne získal svoj šiesty titul, a to celkom dominantným spôsobom.

„Je mi ľúto Charlesa. Odvádza skvelú prácu. Nie je však ľahké udržať si takéto výkony a tempo. Cítim s celým tímom, pretože viem, aký to môže byť pocit. Max má obrovský náskok, takže je to pre neho celkom bezproblémové. Ale veľa sa môže pokaziť. Ferrari by som len poradil, aby sa držalo pri zemi a naďalej na to tlačilo,“ odporúča Scuderii 37-ročný pilot Mercedesu, ktorý má ešte v čerstvej pamäti nekompromisné súboje s Red Bullom z minulého roka.