logo F1online.sk

Rueda: Vysielačky v prenose sú oneskorené, preto vyzerali pokyny Sainzovi tak nezmyselne

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2022

Ferrari a ich strategické rozhodnutia budili značnú pozornosť aj vo Francúzsku. Názory na záverečnú zastávku Carlosa Sainza sa rôznia. Už sa nikdy nedozvieme, či bola naozaj nutná. Trochu zvláštna bola i komunikácia so samotným jazdcom. Hlavný stratég stajne Iñaki Rueda sa však bráni. Odvysielanie vysielačiek bolo v priamom prenose značne omeškané, preto vyzerali pokyny Ferrari smerom k Sainzovi ako nezmyselné.

Réžia prenosu nám ponúkla Carlosovu vysielačku, v ktorej ho tím povolal do boxov. Tento pokyn však prišiel o niečo skôr, než bol odvysielaný. Sainz bol v tom čase uprostred tvrdého súboja so Sergiom Pérezom a pochopiteľne, výmenu pneumatík v danom kole odmietol.

„Réžia prenosu ponúka údaje divákom oneskorene,“ povedal v tradičnom brífingu Ferrari na sociálnych sieťach hlavný stratég stajne Iñaki Rueda.

„V tomto prípade ste mohli vidieť súboj Péreza a Sainza v 41. kole. Rozprávali sme sa s Carlosom a videli, že nedokáže Péreza predbehnúť na zadnej rovinke. V skutočnosti sme ho do boxov povolali, keď sa nachádzal v desiatej zákrute. Dostal sa však do súboja s Pérezom. Myslel si, že ho dokáže v nasledujúcom kole predbehnúť, preto povedal: ‚Prosím, nie. V tomto kole nie.‘“

„Sledujete priamy prenos. Tam táto výzva prišla niekedy v čase, keď sa nachádzali v pätnástej zákrute, hneď za nájazdom do boxov. To nedáva zmysel, pretože by sme asi pilota nepovolali tak neskoro, že vlastne nemôže reagovať na náš pokyn,“ vysvetlil Rueda.

Nevedno však, či si týmto vysvetlením hlavný stratég Ferrari veľmi pomohol. Samozrejme, vysielačky v priamom prenose a aj na platforme F1 TV, sú oneskorené. Ak je však pravda, že inžinier Sainza povolal do boxov v desiatej zákrute, tak to je zákruta Signes, ktorá je najrýchlejšia na okruhu a do ktorej sa Carlos rútil bok po boku v tvrdom súboji s Pérezom. To veru nie je vhodný moment, kedy máte jazdca vyrušovať a udeľovať mu pokyny.

Rueda tiež bráni rozhodnutie tímu nenechať Sainza na trati a povolať ho desať kôl pred koncom do boxov. Toto takisto vyvolalo veľké diskusie, keďže podľa názorov mnohých mal tím svojho jazdca ponechať na trati a skúsiť natiahnuť svoj náskok, nakoľko Sainz mal päťsekundovú penalizáciu.

„Tento trest úplne zmenil náš prístup v záverečnom stinte, pretože aj keď Carlos dokázal predbehnúť Russella s Pérezom, nikdy by nebol schopný vytvoriť si na nich päťsekundový náskok, najmä vzhľadom k tomu, že si pneumatiky musel šetriť až do cieľa,“ povedal Rueda, podľa ktorého bola predpokladaná životnosť mediumiek za týchto podmienok 25 kôl.

„Preto sme sa rozhodli ho povolať do boxov a uistiť sa, že získa taktiež bod za najrýchlejšie kolo,“ dodal Rueda.