logo F1online.sk

Villeneuve: O titule napokon rozhodla Leclercova chyba vo Francúzsku

Charles Leclerc v bariérach
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2022

Charles Leclerc ide v šľapajách Sebastiana Vettela. Aspoň tak to vníma majster sveta z roku 1997 Jacques Villeneuve, ktorý považuje Leclercovu chybu vo Francúzsku za zlomový moment vo vývoji šampionátu podobne, ako keď v Nemecku 2018 skončil v bariére Sebastian Vettel.

Max Verstappen sa od VC Japonska môže oslovovať titulom dvojnásobný majster sveta. Je už len otázkou času, kedy sa samotnému Red Bullu podarí definitívne uzavrieť aj boj o konštruktérsky primát. Jacques Villeneuve má zato, že o všetkom sa rozhodlo už pred letnou prestávkou v Le Castellet.

Jacques Villeneuve však vo svojom stĺpčeku pre Formule1.nl najskôr zagratuloval Maxovi Verstappenovi k zisku dvoch titulov rade. “Max Verstappen si tento titul, samozrejme, zaslúžil. Až na prvé tri veľké ceny bol Red Bull takmer bezchybný.”

Z pohľadu Ferrari to bolo presne naopak. Úvod sezóny talianskej stajni vyšiel, ale následne prakticky len odovzdávala body súperom. “Ferrari sa po tom zrútilo. Tím robil priveľa chýb a príliš často, čo zvyšovalo aj tlak na Charlesa.”

Leclercove chyby podľa Villeneuva pramenili zo zlyhaní jeho tímu a tlaku, ktorému nakoniec podľahol. “Začal robiť chyby, no vyvstáva nám otázka, či by tieto chyby prišli, aj keby tím žiadne nespravil.”

Čo bolo posledným a rozhodujúcim klincom do rakvy Ferrari? Francúzsko, myslí si kanadský komentátor. “Z pohľadu šampionátu bola rozhodujúca jeho chyba, keď na Paul Ricard jazdil v čele pretekov.”

“A v Japonsku sa to stalo zas, v poslednej zákrute,” pripomenul Villeneuve. V Japonsku však už nebolo o čom, Verstappen by titul skôr či neskôr získal. “Áno, Verstappen by to vyhral, ale Red Bullu sa to vďaka tomu podarilo zavŕšiť dokonale. Vyhrali v krajine Hondy, kde opäť rozhodovali pneumatiky. Red Bull bol taký silný, že to vyzeralo jednoducho. Myslím si, že hlavný rozdiel je v tom, že RB18 neničí pneumatiky tak ako Ferrari.”

Súvisiace články