logo F1online.sk

Hill o Sainzovi: Považujem ho za väčšieho lídra než Leclerca

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková26. 7. 2022

Majster sveta F1 Damon Hill vyhlásil, že Carlosa Sainza vníma spomedzi jazdcov Ferrari ako väčšieho lídra, a to aj napriek tomu, že v celkovom poradí zatiaľ bodovo zaostáva za Charlesom Leclercom. Správnosť tohto názoru podľa neho ukázali aj posledné preteky.

Hoci má Ferrari tento rok potenciál na to, aby viedlo šampionát, kombinácia jazdeckých chýb, problémov so spoľahlivosťou a strategických omylov odovzdala všetky tromfy do rúk Red Bullu, ktorý má navrch. V poradí jazdcov vedie Max Verstappen pred Leclercom o 63 bodov a aj v Pohári konštruktérov má Red Bull náskok až o 82 bodov.

Sainz stráca na lídra šampionátu ešte viac, Hillovi sa však páči Španielove spochybňovanie taktických rozhodnutí stajne z Maranella. Nie nadarmo má práve od nedele prezývku hlavný stratég Ferrari. „Carlos mi pripadá ako väčší líder. Zdá sa, že je lepšie oboznámený so stratégiou a že sa dokáže rozhodovať. Charles je jednoznačne rýchly a možno rýchlejší ako Carlos, ale čo sa týka komunikácie je v polovici cesty.

„Niekto musí prevziať zodpovednosť a rozhodnúť. Buď jazdec alebo stratég, ale musí to mať jasný smer. Takto to potom vyzerá. Potenciál Ferrari je obrovský a ak sa im podarí odstrániť tieto problémy, budú skutočnou hrozbou. Ak to zvládnu urobiť do konca sezóny, môže to byť veľmi tesný finiš šampionátu,“ predpokladá Brit.

Hill pripúšťa, že k tomu je ale potrebný aj kus šťastia a nerobenie chýb. Práve zlyhaniu v podobe nehody sa však v posledných pretekoch nevyhol Charles Leclerc, následkom čoho Max Verstappen prakticky získal víťazstvo bez boja. „Bol pod tlakom, pretože Max Verstappen práve zašiel do boxov pre nové pneumatiky, takže si myslím, že si pravdepodobne pomyslel: ,Musím tu zatlačiť, pretože pravdepodobne čoskoro pôjdem do boxov.’ Možno to len prehnal.“

„Ak ale bude mať Max Verstappen smolu, čo nie je vylúčené, nakoľko mali nejaké problémy so spoľahlivosťou, potom by sa mohol rozdiel medzi nimi zmenšiť. Ale vyzerá to tak, že Ferrari to už zahodilo,“ povedal 61-ročný bývalý pretekár.

Majster sveta z roku 1996 odišiel z F1 na konci sezóny 1999 a na otázku, či by chcel byť teraz jazdcom Ferrari, reagoval žartom: „Áno, rád by som bol teraz jazdcom Ferrari, majú konkurencieschopné auto. Neočakávam, že mi zavolajú, ale je to skvelý tím. Potenciál je tam taký veľký. Ak sa im podarí prestať robiť chyby, dostať ľudí do pohodovej nálady a prinútiť ich ísť tým správnym smerom, pričom budú pracovať ako tím, tak táto výzva by bola lákavá.“

Súvisiace články