logo F1online.sk

Häkkinen radí Leclercovi: Sústreď sa na každé preteky, máš talent a auto schopné vyhrávať

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková28. 7. 2022

Dvojnásobný majster sveta Mika Häkkinen sa vyjadril k nehode Charlesa Leclerca a zaspomínal si pritom aj na svoje vlastné zlyhania, dôsledkom ktorých rovnako havaroval z prvého miesta. Fín zároveň poskytoval pilotovi Ferrari rady ohľadom toho, ako sa má teraz postaviť k súboju o titul.

Leclerc spočiatku viedol preteky na okruhu Paula Ricarda, ale po zbytočnej chybe skončil v bariére, čím prakticky daroval víťazstvo svojmu hlavnému súperovi v boji o titul Maxovi Verstappenovi. Pilot Red Bullu má tak aktuálne pohodlný náskok v celkovom poradí jazdeckého šampionátu.

Monačanovi slúži ku cti, že si pred médiami svoju chybu priznal, a to bez akýchkoľvek výhovoriek. Podobnou situáciou si prešiel aj Mika Häkkinen, ktorý presne vie, ako sa jazdec Scuderie teraz cíti. „Každý robí chyby, ale táto bola veľmi očividná a stála ho veľa.“

„Zažil som to isté, napríklad keď som v roku 1999 vypadol z Veľkej ceny Talianska. Bolo to naozaj ťažké. Viete, čo ste urobili, zahodili ste víťazstvo a teraz za to musíte prijať zodpovednosť,“ spomína „lietajúci Fín“ na jeden z najhorších momentov svojej kariéry.

V spomínanej sezóne 1999 havaroval z prvého miesta v Imole aj v Monze, kde po nehode neudržal slzy. Napriek tomu sa v danom roku stal majstrom sveta, a preto nehádže flintu do žita ani v prípade Leclerca. „Charles je fantastický jazdec a až do osemnásteho kola jazdil perfektne. Max na neho vyvíjal veľký tlak, ale Ferrari bolo veľmi dobré v rýchlych zákrutách a on dokázal udržať Red Bull za sebou.“

„Oba tímy na tom boli rovnako, Charlesova chyba ale súboj medzi nimi ukončila. Odvtedy to už bolo pre Maxa jednoduché, kontroloval preteky, manažoval svoje pneumatiky a urobil ďalší dôležitý krok smerom k zisku majstrovského titulu,“ hovorí Häkkinen.

Bývalý pretekár poskytol Leclercovi aj cenné rady. „Teraz je dôležité, ako Charles zareaguje na túto chybu. Ako povedal po pretekoch, kvôli chybám z Imoly a Francúzska stratil 32 bodov a ak chce poraziť Maxa, nemôže si to už dovoliť urobiť. Okrem toho malo Ferrari aj problémy so spoľahlivosťou, pričom chybovali aj pri stratégii.“

„Dôležité je, aby si Charles uvedomil, že má talent a auto potrebné na vyhrávanie pretekov. Musí sa sústrediť len na pozitíva a brať každý víkend tak, ako prichádza. Ísť krok za krokom, od jedných pretekov po ďalšie. To je všetko, čo môžete urobiť, sústrediť sa na každé preteky, sústrediť sa na to, aby ste urobili všetko správne,“ dodal 53-ročný šampión.

Súvisiace články