logo F1online.sk

Spolupráca ako hrom: Sainz pomohol Leclercovi k francúzskej pole position

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala23. 7. 2022

Po treťom tréningu mal tábor Ferrari určite obavy z toho, ako to dnes dopadne. Red Bull v noci zaradil vyšší prevodový stupeň, no nakoniec to nestačilo. Ferrari malo totiž v rukáve skrytého žolíka v podobe Carlosa Sainza, ktorý pomohol Charlesovi Leclercovi získať pole position.

Takto vyzerá tímová spolupráca. Ferrari nešetrilo Carlosa Sainza ani jeho pohonnú jednotku a dostalo ho až do Q3 i napriek tomu, že bude štartovať z posledného radu. Jeho úlohou totiž nebolo len predbehnúť Kevina Magnussena a zabezpečiť si devätnáste miesto na štarte, ale v prvom rade poskytnúť Leclercovi zákryt na zalomenej rovinke medzi deviatou a jedenástou zákrutou.

To sa nakoniec červeným podarilo takmer dokonale. Sainz počas oboch Leclercových pokusov spomalil na francúzskej “križovatke” a s pomocou zákrytu potiahol svojho kolegu, ktorému sa následne odpratal z cesty. Ferrari vďaka tomu získalo drahocenný čas na rovinkách, na ktorých inak dominoval Red Bull.

Charles Leclerc skvelým výkonom v ostatných úsekoch nakoniec vybojoval pole position s náskokom troch desatín sekundy. Po vystúpení z monopostu ďakoval Carlosovi Sainzovi aj slovami “Grande Carlos”. V nedeľu to bude mať ťažké, no takto bude mať aspoň šancu udržať sa pred dvoma hladnými červenými býkmi.

Za tretím Sergiom Pérezom, ktorý celý víkend dramaticky strácal, a tak 0,159-sekundové manko na Verstappena môže považovať za úspech, skončil Lewis Hamilton. Mercedes očakával, že na okruhu Paula Ricarda bude excelovať, no nakoniec sa nič z toho nenaplnilo. Strieborným šípom skrátka chýba prítlak a priľnavosť, v kvalifikácii sa dokonca medzi nich pretlačil Lando Norris. George Russell berie až šieste miesto.

Fernando Alonso opäť ukázal, že na dôchodok ešte nepatrí, a obsadil siedme miesto ďaleko pred tímovým kolegom Estebanom Oconom. V prvej desiatke skončil ešte Júki Cunoda, ktorého kolega mal vo štvrtok a v piatok veľké reči, no nakoniec sa porúčal už v Q1. Deviate a desiate miesto patrí potrestaným Sainzovi a Magnussenovi, ktorí spadnú až na chvost.

Daniel Ricciardo opäť vypadol v Q2, a to nechýbalo veľa, aby skončil už v Q1. Nakoniec bude štartovať zo skvelého deviateho miesta, Esteban Ocon a všetci jazdci za ním si tiež polepšia o dve pozície.

Postup do Q2 môže po tréningoch tešiť Sebastiana Vettela, mierne sklamaný však môže byť Alex Albon na novej špecifikácii monopostu Williamsu.

Mierne kontroverzné bolo vypadnutie Micka Schumachera v prvej časti kvalifikácie. Nemec v závere zajazdil dostatočne dobrý čas na postup, no riaditeľstvo pretekov mu ho zmazalo za prekročenie limitov trate v tretej zákrute.

Image

Súvisiace články