logo F1online.skF1online.sk

Bude Alfa Romeo pokračovať so Sauberom aj v budúcom roku? Rozhodne sa čoskoro

Alfa Romeo, ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 7. 2022

Pozícia a status automobilky Alfa Romeo vo Formule 1 je absolútne jedinečná. Talianska spoločnosť je „iba“ titulným sponzorom, nemá a nikdy ani nemala žiadny záujem pretransformovať Sauber na továrenský tím. Navyše, svoju spoluprácu so Sauberom vyhodnocuje vedenie automobilky každoročne a každoročne môže rozhodnúť, kam sa posunie ďalej.

Lídri Alfy Romeo spolupracujú so Sauberom od roku 2018 a zakaždým tvrdili, že o pokračovaní ich vzťahu sa bude rozhodovať na základe každoročného hodnotenia. Každý rok sa preto objavujú špekulácie o tom, či Alfa Romeo bude aj v budúcom roku Alfou Romeo, hoci pod týmto názvom sa vlastne skrýva pretekársky tím vlastnený Finnom Rausingom a vedený Frédéricom Vasseurom.

Vlani sa špekulovalo o tom, že Sauber bude úzko spolupracovať s francúzskym Renaultom, v tomto roku sa zas hovorí o záujme Audi, ktoré podľa niektorých zdrojov už kúpilo podiel v Sauberi.

Špekulácie nezahnal ani šéf talianskej automobilky Jean-Philippe Imparato, ktorý síce priznal, že Alfa Romeo zo spolupráce so Sauberom ťaží, ale stále je vďačný za určitú mieru flexibility.

„O roku 2023 rozhodnem spolu s kolegami v nasledujúcich týždňoch,“ povedal Imparato v rozhovore pre Autosport. „V súčasnosti plánujeme na päť rokov dopredu.“

„Ako určite viete, s našimi kolegami sme podpísali veľmi jasné, transparentné a dlhodobé partnerstvo, ktorého súčasťou je jeho každoročné vyhodnocovanie. Každý rok sa dostaneme do bodu, v ktorom príde na rad rozhodnutie o tom, čo budeme robiť v nasledujúcom roku. Nie som príliš zástancom dlhodobých a pevných záväzkov,“ hovorí Imparato.

„Aby bolo úplne jasné, akékoľvek rokovania o pohonných jednotkách alebo akékoľvek rokovania o spolupráci sú čisto záležitosťou Freda Vasseura a Sauberu, ktorí rozhodujú v najlepšom záujme Sauberu.“

„Najlepším záujmom Alfy Romeo je každoročná návratnosť investícií a každoročný pokrok po stránke výkonnosti. To je celé. Všetko ostatné je oddelené. Tak nejak by som to povedal,“ dodal Imparato.

Súvisiace články

Diskusia