logo F1online.sk

Cunoda víta pomoc športového psychológa: V aute sa mi niekedy zavarí mozog

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 7. 2022

O Japoncoch sa zvykne hovoriť, že sú tichí, pokojní a milí. Povedzte to však niekto mladíkovi v službách AlphaTauri Júkimu Cunodovi, ktorému musel Red Bull najať športového psychológa, aby mu pomohol s jeho pretekovými výbuchmi. Aj Cunoda uznáva, že niekedy mu v aute skratujú neuróny, a preto víta takúto pomoc.

Šéf jazdeckej akadémie Red Bullu Helmut Marko v nedávnom rozhovore Júkiho Cunodu pochválil za jeho rýchlosť, no zároveň hovoril aj o jeho slabinách. Jednou z nich je, že má sklony k výbuchom, a že “nik nedokáže tak vypeniť” ako práve mladík z Japonska, ktorý je medzi fanúšikmi efjednotky známy štipľavými odkazmi vo vysielačke. Keby to pri nich skončilo a nemalo by to žiaden vplyv na jeho koncentráciu, zrejme by to nebol až taký problém.

Red Bull však chce vidieť v prejave Júkiho Cunodu na trati viac konzistentnosti, s čím mu má pomôcť psychológ. “Áno, aj počas môjho pôsobenia vo Formule 2 som už s jedným spolupracoval,” priznal v rozhovore, ktorý priniesol Autosport.

“Bol som naozaj spokojný. Rád som s ním spolupracoval a on bol sčasti dôvod, prečo sa mi podarilo dostať do Formuly 1,” vníma nesporné benefity takejto pomoci pilot AlphaTauri, ktorý sa pred časom musel presťahovať do Talianska, aby bol pod drobnohľadom Franza Tosta. Namiesto hrania sa na konzolách mu tak občas prečistí žalúdok jeho šéf.

Teraz časť týchto úloh prevezme psychológ. “On by mi mal pomôcť rozvinúť sa, moju konzistentnosť, rovnako ako vo Formule 2. Red Bull mi najal tohto nového psychológa-trénera už pred nejakými štyrmi pretekmi.”

Nemôže však čakať zázraky na počkanie a Cunoda si to uvedomuje. “Neviem, či to už funguje alebo nie. Keby to fungovalo dobre, možno by som nemal tú nehodu,” zamyslel sa s odkazom na zbytočnú kolíziu s Pierreom Gaslym v Silverstone, pri ktorej úradovala jeho splašenosť. “Musím tomu dopriať trochu viac času, pretože on sa musí dozvedieť viac o mne, my musíme pochopiť, ktorým smerom sa vydať.”

Formulového Willa Huntinga budeme v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch sledovať rovnako ako vedenie červených býkov. Ono je určite nateraz spokojné s tým, že si Cunoda uvedomuje svoje nedostatky a je ochotný ich odstraňovať.

“Ale áno, jedným z mojich obmedzujúcich faktorov je istotne to, že sa mi v aute prehrieva mozog,” utrúsil Cunoda. “V niektorých situáciách sa to mierne zlepšuje, no viem, že sa musím ešte viac zlepšiť, byť konzistentnejší. Dúfam, že s týmto novým trénerom to dobre zafunguje aj smerom do budúcnosti.”

Súvisiace články