logo F1online.skF1online.sk

Nie sme slepí, znie z automobilky Alfa Romeo na margo záujmu Audi

Valtteri Bottas
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2022

Nemecké automobilky Porsche a Audi si už brúsia zuby na Formulu 1. Prvý menovaný má podľa medializovaných informácií spojiť svoje sily s Red Bullom, ten druhý sa usiloval vlastnícky angažovať v jednej z už existujúcich stajní. Najlepšou cestou sa vraj ukázalo byť spojenie so Sauberom, kde už úzku spoluprácu s jednou z automobiliek vytvorili.

Alfa Romeo je dnes „len“ titulným sponzorom stajne s Hinwilu s výhradným právom na názov. Audi vraj snorilo naprieč celým padokom a rokovalo s McLarenom, Williamsom a Aston Martinom, ale Sauber – ktorý prevádzkuje tím Alfa Romeo – sa teraz ukázal ako najpravdepodobnejšia možnosť. Zmluva s talianskou značkou však nie je večná a ak sa Audi podarí (podľa niektorých zdrojov už podarilo) vlastnícky vstúpiť do Sauberu, jedného dňa by sa stajňa mohla premenovať na Audi F1 alebo niečo podobné.

Čo na špekulácie okolo nemeckej automobilky hovoria v Alfe Romeo? Jej výkonný riaditeľ Jean-Philippe Imparato pripustil záujem Audi, ale povedal, že to nijak nezmení prístup talianskej značky.

„Musím povedať, že nie som úplne slepý,“ povedal Imparato na margo mediálnych špekulácií ohľadne Audi a Sauberu pre Motorsport.com. „Pre mňa to však nie je problém. Obchodný model spoločnosti Alfa Romeo to nezmení.“

„Keď niekto jedného dňa urobí akýkoľvek krok, tak my prijmeme tomu zodpovedajúce rozhodnutie, ktoré prijať musíme. Je to jednoduché. Žiadny stres, máme predsa toľko priestoru na hranie. Pre značku ako Alfa Romeo, ktorá existuje už 112 rokov, je svet otvorený,“ dodal Imparato.

„Rok 2021 bol prvýkrát po rokoch pre našu značku ziskový. Naozaj teda nemáme dôvod, prečo by sme sa mali stresovať. Nemám absolútne žiadne obavy, dokonca by som povedal, že ma neznepokojuje žiadna zo špekulácií, ktorá koluje v padoku,“ dodal Imparato.

Aj keď Alfa Romeo požíva právo na pomenovanie tímu a spojenie s Formulou 1 marketingovo využíva, stajni neposkytuje také investície, ako v prípade ostatných automobiliek v padoku. Sám Imparato povedal, že povaha partnerstva so Sauberom poskytuje Alfe Romeo „najlepšiu návratnosť investícií na svete“ tým, že profituje z účasti v F1 bez vysokých nákladov na financovanie tímu.

„S našimi kolegami v Sauberi sme vymysleli nový obchodný model s dvojitým riadením. Frédéric Vasseur tím riadi a my sme mu do toho nezasahovali. Dokonca ani v čase, keď sme prechádzali náročným obdobím, tak sme neodišli, pretože my našu stratégiu nemeníme každý deň,“ povedal Imparato.

Súvisiace články

Diskusia