logo F1online.skF1online.sk

Masi sa lúči s FIA: Bolo mi potešením i cťou

Michael Masi
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 7. 2022

Michael Masi vystúpil z ústrania. Od decembra 2021 a osudovej Veľkej ceny Abú Zabí len tajomne mlčal, verejne sa nevyjadroval a sledoval všadeprítomnú kritiku. Nezastal sa ho ani dnes už bývalý zamestnávateľ Medzinárodná automobilová federácia. Masi teraz FIA oficiálne opúšťa a vracia sa domov do Austrálie. Vo svojom záverečnom stanovisku využil príležitosť všetkým poďakovať.

Nedá sa ubrániť dojmu, že Medzinárodná automobilová federácia si vyhodením Masiho umyla ruky. Hodila naňho vinu za chyby, ktorých sa celkom jednoznačne dopustil v záverečnej veľkej cene sezóny a najala nových riaditeľov pretekov, čo však ani zďaleka nevyriešilo problémy.

V utorok Medzinárodná automobilová federácia oficiálne potvrdila, že sa s Michaelom Masim rozchádzajú a bývalý riaditeľ pretekov sa vracia za rodinou do Austrálie (kde sa fyzicky nachádza už od apríla). Pri odchode prelomil svoje mlčanie a prostredníctvom médií sa rozlúčil.

„Bolo mi potešením i cťou zastupovať FIA ako športový riaditeľ, pretekový riaditeľ F1 a bezpečnostný delegát po nečakanej a tragickej smrti Charlieho Whitinga v Melbourne 2019,“ uviedol Masi vo svojom stanovisku, ktorý poskytol pre Motorsport.com.

„Pred mojim menovaním som viac ako desať rokov pracoval na rozličných projektoch po celom svete s federáciou a jej klubmi. Teraz som sa však rozhodol federáciu opustiť a vrátiť sa späť do Austrálie, aby som tak bol bližšie svojej rodine a priateľom.“

„Som hrdý na to, že som mohol pracovať mnoho rokov s rozličnými členskými klubmi FIA, Formula 1 Group, súťažiacimi, promotérmi, prevádzkovateľmi okruhov a tiež s mojím tímom vo vnútri FIA.“

„Tieto celoživotné vzťahy a priateľstvá, ktoré som si na svojej ceste vytvoril, si budem navždy vážiť,“ hovorí bývalý riaditeľ pretekov.

Osobitne poďakoval aj svojmu predchodcovi a učiteľovi Charliemu Whitingovi. Bol to práve on, ktorý si Masiho najal ako svojho zástupcu a vybral za nástupcu.

„Zvlášť chcem nesmierne poďakovať hlavne Herbiemu Blashovi a zosnulému Charliemu Whitingovi za to, že ma v roku 2018 určili ako svojho budúceho nástupcu vo funkcii, na ktorú som sa tak tešil a dlhé roky pripravoval pred Charlieho šokujúcim odchodom,“ hovorí Masi.

„Rád by som tiež odovzdal svoje úprimné poďakovanie za podporu počas môjho pôsobenia bývalému prezidentovi FIA Jeanovi Todtovi, Stefanovi Domenicalimu a tiež môjmu oddanému tímu.“

„Moje poďakovanie a uznanie smeruje tiež desaťtisícom oddaných dobrovoľníkov a funkcionárov, bez ktorých by každodenný celosvetový motoršport skrátka nemohol existovať, keďže bezpečnosť súťažiacich a funkcionárov vždy zostávala mojou najvyššou prioritou,“ povedal Masi.

Na záver dodal: „Ďakujem prezidentovi FIA Mohamedovi bin Sulajemovi a jeho tímu za ich podporu od času ich vymenovania a do budúcna im prajem len to najlepšie.“

„Osobná podpora mojej rodiny, priateľov a kolegov na celom svete sa v priebehu mojej cesty a hlavne v posledných niekoľkých mesiacoch nedá opísať inak ako ohromujúca. Navždy si to budem vážiť,“ dodal na záver Micheal Masi.

Austrálčan sa ešte nerozhodol, kam budú jeho kroky viesť ďalej.

Súvisiace články

Diskusia