logo F1online.sk

Verstappen si na Red Bull Ringu vyjazdil pole position. Oba Mercedesy havarovali

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 7. 2022

Kvalifikácia na Veľkú cenu Rakúska sa nám trochu natiahla. V Q3 bola prerušená hneď dvakrát, keď najprv havaroval Lewis Hamilton a potom aj jeho tímový kolega George Russell. Keď bola kvalifikácia reštartovaná naposledy, do konca zostávali dve a pol minúty. V samom závere to bolo medzi triom Verstappen – Leclerc – Sainz nesmierne tesné. Pole position si však napokon uchmatol Max Verstappen.

Prvá a druhá časť kvalifikácie prebiehala pomerne hladko. V strašidelných výkonoch pokračujú Aston Martiny a Daniel Ricciardo. Tí sa lúčili už v Q1. Vettel pritom prišiel pre traťové limity o svoj najrýchlejší čas a spadol až na posledné miesto, Ricciardo odštartuje šestnásty. Spolu s nimi sa s kvalifikáciou rozlúčili aj Kuan-jü Čou a Nicholas Latifi.

Najzaujímavejšími okamihmi Q2 boli zlepšujúca sa forma Mercedesu a pokračujúce problémy McLarenu. Lando Norris sa počas celej kvalifikácie sťažoval na slabo fungujúce brzdy. Niekoľkokrát vyšiel mimo trať a v aute celkom stratil sebadôveru. Do šprintu tak odštartuje až z pätnásteho miesta. Spolu s ním vypadli a od jedenásteho miesta nižšie odštartujú: Gasly, Albon, Bottas a Cunoda.

V Q3 sme do roly čierneho koňa pasovali Lewisa Hamiltona. Mercedes a zvlášť sedemnásobný šampión sa zdali byť vo veľmi dobrej forme. Všetko však zmarila Lewisova nehoda v prvom rýchlom pokuse. Hamilton svoj monopost nepekne rozbil a musel sa zmieriť s desiatym miestom.

Po reštarte ho dokonalo napodobnil aj George Russell, ktorý nevyletel v „osmičke“, ale v „desiatke“ a taktiež svoje auto nepekne poškodil a postaral sa o druhé červené vlajky. George však mal zajazdené aspoň jedno merané kolo, ktoré mu stačilo na piate miesto.

Všetko tak vyvrcholilo v záverečnom rozstrele. So studenými pneumatikami to jazdci nemali ľahké a zlepšiť sa dokázali len nepatrne. Pole position si napokon uchmatol Max Verstappen, ktorý o 29 tisícin sekundy zdolal Charlesa Leclerca a o 82 tisícin Carlosa Sainza. Štvrtý Sergio Pérez potvrdil svoje piatkové trápenie. Síce skončil štvrtý, ale na tejto krátkej trati stratil na tímového kolegu až 42 stotín sekundy.

Najlepšiu desiatku doplnili: Russell, Ocon, Magnussen, Schumacher, Alonso a Hamilton. Veľké pochvaly tak posielame aj do Banbury, kde podobne ako v Kanade dokázali dostať oba monoposty do Q3.

FOM