logo F1online.sk

Marko priznal, že Red Bull najal „problémovému dieťaťu“ Cunodovi psychológa

Júki Cunoda a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2022

Problémy Júkiho Cunodu sú po sľubnom začiatku späť. Japonský mladík v priebehu britského víkendu dvakrát nezahviezdil a svojou chybou ovplyvnil preteky hneď dvom ďalším pilotom Red Bullu. Na jeho nevydarený súboj s Pierrom Gaslym totiž doplatil aj Max Verstappen, ktorý nešťastne nabral úlomky z jeho monopostu. Zo smolného incidentu síce nemožno Júkiho viniť, ale Red Bull cíti, že potrebuje konať.

Nebudeme si klamať, Cunodovi príliš nevyšla minuloročná sezóna, v ktorej mu robilo veľké problémy prispôsobiť sa životu vo Formule 1, a to ako po jazdeckej, tak pracovnej stránke. Úvod tohto ročníka už vyzeral o poznanie sľubnejšie, keď sa japonskému mladíkovi darilo držať v celkovom hodnotení pred Pierrom Gaslym.

AlphaTauri sa v tomto roku nepodarilo postaviť práve konkurencieschopné auto, ale v Silverstone mal tím dobrú príležitosť ťažiť z vypadnutí ostatných na trati, ktorá monopostu AT03 vôbec nesedela.

Šance však vlastnému tímu zmaril Cunoda osobne. Na incident s Pierrom Gaslym doplatil nielen francúzsky pretekár, ktorý v dôsledku toho musel odstúpiť, ale aj Max Verstappen. Ten totiž prešiel po uvoľnenom kuse Cunodovho monopostu a zničil si podlahu. Júki tak zbytočným incidentom v podstate vyradil z boja dvoch svojich tímových kolegov.

Red Bull sa naďalej snaží dostať Cunodove emócie pod kontrolu alebo ich aspoň správne usmerniť. Júkiho šéf Helmut Marko teraz priznal, že Japonec pracuje na svojej mentálnej stránke s psychológom.

„Angažovali sme psychológa, aby s ním pracoval, keďže neprestajne nadáva a to ovplyvňuje aj jeho výkonnosť,“ prezradil Marko pre televíziu ServusTV, na ktorú odkazuje portál Motorsport.com.

Podľa jeho názoru by sa mohol učiť aj od Maxa Verstappena, ktorý je takisto veľmi emocionálny a neodpustí si spŕšky nadávok, avšak jeho výkon na trati to neovplyvňuje.

„Naše emócie by sme mali držať na uzde. Vďaka Bohu je Max pokojný, avšak naším problémovým dieťaťom je v tomto smere, a vlastne nielen v tomto smere, práve Cunoda. Vo vysielačke vybuchuje spôsobom, ktorému by ste ani neverili,“ povedal Marko.

Samotný Cunoda priznáva, že sa už teší do Rakúska. Padlo mu vhod, že pred príchodom na Red Bull Ring nebola týždňová pauza. „Som rád, že môžeme ísť opäť pretekať už po pár dňoch a hodiť Silverstone za hlavu. S kolíziou na štarte som nemohol nič robiť, bohužiaľ, neskôr som mal incident s Pierrom. Prediskutovali sme to ako tím a ideme ďalej,“ prehlásil Cunoda.

Na záver ešte jedna faktická poznámka. AlphaTauri pred pár dňami potvrdilo, že Pierre Gasly zostane vo Faenze aj v roku 2023. Zotrvanie Cunodu však zatiaľ oficiálne potvrdené nebolo.

Súvisiace články