logo F1online.sk

Leclerc je spokojný, z auta vraj nemohol vyžmýkať už vôbec nič

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2020

Po sobote malo Ferrari isté obavy, ale nakoniec všetko dobre dopadlo. Charles Leclerc zvládol jazdu s radikálne nastaveným Ferrari SF1000 na výbornú a v Silverstone pohodlne krúžil na štvrtom mieste, kým sa z toho druhého neporúčal Valtteri Bottas. Monačan je veľmi spokojný so svojím výkonom a so ziskom pódia.

Charles Leclerc štartoval do pretekov na štvrtej priečke a na stredne tvrdej zmesi. To všetko vďaka kvalifikácii, v ktorej opäť podal lepší výkon ako jeho kolega Sebastian Vettel a z jej druhej časti dokázal postúpiť na trvácnejšej zmesi. To mu síce výhodu kvôli fáze SC neprinieslo, ale napokon to ani nepotreboval.

Z tretieho miesta mal náramnú radosť: “Áno, tento rok to je rozhodne oveľa menej očakávané,” hodnotil výsledky Leclerc, ktorý obsadil rovnakú priečku aj na vlaňajšej veľkej cene. “Vieme, že máme šťastie, že sme získali pódium, ale odhliadnuc od toho som bol veľmi spokojný s tým, ako sme sa prepracovali celým víkendom. Určite nechceme príliš dlho bojovať o štvrté miesto, ale momentálne je to všetko, čoho je toto auto schopné.”

“Myslím si, že sme z auta a stratégie dnes vyextrahovali absolútne všetko. Som veľmi šťastný z toho, ako som od začiatku pretekov až do konca manažoval pneumatiky a som veľmi spokojný aj s balansom auta. Výkon auta ešte na tom nie je tak, ako by sme chceli, ale dnes sme sa chopili príležitosti a z dnešku mám veľkú radosť,” usmieval sa ešte len 22-ročný majiteľ dvanástich pódií.

Ferrari mohlo mať po sobote mierne obavy, keďže do Silverstonu priletelo s balíkom nastaveným na nízky prítlak. Očakávalo sa, že Ferrari bude v dôsledku nízkeho prítlaku “žrať” pneumatiky o poznanie rýchlejšie ako konkurencia. Napokon to Leclerc zvládol, hoci v posledných kolách si radšej dával veľký pozor. V tom poslednom bol o takmer tri sekundy pomalší ako za ním finišujúci Daniel Ricciardo.

“Áno, veľmi ma to teší, hlavne manažment pneumatík. Nebolo to ľahké, prišli sme sem s veľmi agresívnou úrovňou prítlaku. Na rovinkách sme teda mali pomerne veľkú rýchlosť, ale v zákrutách to bolo veľmi ťažké,” skonštatoval Leclerc. “Ohľadom pretekov sme mali obavy, hlavne kvôli degradácii pneumatík, ale nakoniec sme v tomto smere odviedli celkom dobrú robotu.”

Formulu 1 čakajú ďalšie preteky v Silverstone. Nasledujúci víkend však bude vo viacerých smeroch špecifický. Okrem toho, že tímy dostanú o jeden stupeň mäkšie pneumatiky, stúpnu aj teploty. Tie by sa mali viac priblížiť tridsiatke ako tomu bolo v sobotu a v nedeľu tento víkend.

Ferrari by preto mohlo zvážiť prehodnotenie stratégie nízkeho prítlaku, ale Leclerc tvrdí, že Scuderia do toho pôjde rovnako agresívne. “Stále budeme takí agresívni, aký agresívny prístup sme zvolili pre tento víkend — pokiaľ ide o prítlak. Preteky budú ešte ťažšie a degradácia pneumatík vyššia. Tento víkend sme sa ale pár vecí naučili a ja dúfam, že sa v ten budúci zlepšíme.”

Súvisiace články