logo F1online.sk

Toto nebude obyčajná demo jazda. Vettel prevetrá Mansellov Williams FW14B

Sebastian Vettel vo Williamse FW14B, Nigel Mansell
© OREL COMMUNICATION/sebastianvettel.de
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2022

Fanúšikov na tribúnach pred dnešnými pretekmi čaká zaujímavá odmena. Sebastian Vettel si pre nich pripravil demonštračné jazdy vo Williamse FW14B, s ktorým Nigel Mansell v roku 1992 vyhral domácu veľkú cenu a napokon aj majstrovský titul. Nebude to však obyčajná prehliadka. Nemec bude jazdiť s biopalivom, no sľubuje, že diváci si nič nevšimnú.

Dnešné jazdy budú skutočne špeciálne. Sebastian Vettel sa totiž nepredstaví v hocijakom aute, ale vo svojom vlastnom, ktoré si pred pár rokmi kúpil na aukcii v Goodwoode. Preto si s ním môže robiť “čo len chce”.

“Bol to môj nápad, je to aj moje auto,” vysvetlil Sebastian Vettel pred víkendom. “Znamená to pre mňa viac ako len nejaký monopost spred 30 rokov. Mám na ňom moje číslo 5, s červenou päťkou som vyhral aj svoj prvý titul, aj keď vtedy to číslo bolo o trochu menšie. Aj v motokárach som často nosil päťku, mám to číslo rád, takže je tu isté prepojenie.”

Pre nemeckého pretekára má auto aj istú nostalgickú hodnotu. “Moje prvé spomienky na Formulu 1 sa týkajú skorých deväťdesiatych rokov, spomínam si na toto auto a aj na neskoršie roky. Toto bol môj nápad, moja iniciatíva, je to presne 30 rokov od zisku titulu, ale tiež od VC Veľkej Británie. Je to skvelý nápad.”

Sebastianovi Vettelovi však nejde len o to zajazdiť si v historickom aute. Svojou jazdou chce tiež upozorniť na ochranu životného prostredia, a preto v nedeľu bude jazdiť s biopalivom. Smerom stopercentne udržateľných palív sa chce Formula 1 ubrať už v roku 2026.

“Pomyslel som si, že by sme to mohli spraviť zodpovedne, použijeme uhlíkovo neutrálne palivá, aby sme ukázali, že stále vieme zostať verní našej histórii, tomuto dedičstvu a kultúre motoršportu, no zároveň to spraviť zodpovedne,” hovorí štvornásobný šampión.

Zohnať také palivo, s ktorým by mohol naštartovať Mansellov Williams, vraj nebola žiadna hračka, no nakoniec sa to podarilo. “Bolo to náročné, ale akonáhle sme ho našli, bolo to veľmi ľahké. Potrebovali sme len jeden výjazd na to, aby sme všetko vyriešili.”

“V nedeľu to uvidíte. Nebude sa to nijako líšiť od auta spred 30 rokov, bude znieť presne rovnako a bude sa v ňom jazdiť presne rovnako. V priebehu tých pár kôl sa nebudem snažiť ísť na úplnú hranu, ale pokúsim sa užiť si to. To znamená, že pôjdem tak rýchlo, aby som sa ešte cítil komfortne — budem pamätať na to, že to je moje auto! To je trochu iné, ako keď vám auto niekto dá… Hmm, to som asi nemal hovoriť!” rozosmial sa.

Vettel dúfa, že fanúšikovia si jazdy užijú, “najmä zvuk” 3,5-litrového desaťvalcového divocha. V prvom rade mu však ide o to, aby sa na históriu efjednotky nezabudlo. “Motoršport je našou vášňou, vyrastali sme s ňou. Myslím si, že iní piloti budú inak hľadieť na autá, o ktorých som sníval ja ako dieťa, ale je dôležité nájsť spôsob, ako to na jednej strane spraviť zodpovedne, ale na druhej držať pri živote tento kus histórie.”

“Kultúru môžete vyjadriť mnohými spôsobmi: cez hudbu, umenie, ale my sa vyjadrujeme tým, že jazdíme v autách, v pretekárskych strojoch. Bola by škoda, keby sa vytratili. Toto je istý spôsob, ako ich udržať nažive. A Formula 1 sa v roku 2026 vyberie týmto smerom. Je to skvelý spôsob, ako to všetko dať dokopy a aj sa zabaviť,” doplnil.