logo F1online.skF1online.sk

Nigel Mansell: Ferrari sa pri Neweym zachovalo krátkozrako, môže to ľutovať

Adrian Newey
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 13:48

Želanie najväčšieho fanúšikovského tábora zostalo nevyslyšané. Ferrari si nechalo ujsť príležitosť desaťročia a namiesto toho, aby si poistilo služby Adriana Neweyho, jeho odmietnutím posilnilo konkurenciu. Nigel Mansell to považuje za chybné rozhodnutie, ktoré môže ešte Talianov mrzieť.

Majstrovský tím tak namiesto Scuderie skladá Lawrence Stroll. Výrazne investuje do továrne, láka kvalitných inžinierov a má pri sebe aj dôležitých technologických partnerov. Honda sľubuje konkurencieschopnú pohonnú jednotku a Aramco poskytne biopalivá, s ktorými už teraz zbiera skúsenosti v juniorských šampionátoch. Adrian Newey je zas do značnej miery zárukou toho, že aj po stránke aerodynamiky to bude v Silverstone fungovať a nový veterný tunel bude využitý naplno.

“Myslím si, že Aston Martin dosiahol niečo výnimočné tým, že získal jeho služby,” hodnotí majster sveta z roku 1992 Nigel Mansell, ktorého spovedal portál topoffshoresportsbooks.com. Ani Neweymu nie je čo vyčítať. “Preňho je to úžasná príležitosť. Podľa mňa je veľmi rozumné prestúpiť do Aston Martinu, pretože sa nezapletie do internej politiky a neocitne sa uprostred toho ošiaľu, ktorý patrí [k Ferrari].”

Frédéric Vasseur vysvetľoval odmietnutie Adriana Neweyho tým, že sa predstavy jednotlivých strán nezhodovali. Čo presne je za tým, môžeme hľadať akurát tak medzi špekuláciami, ktoré sa objavili v padoku.

Niektoré naznačovali, že Ferrari nechce Neweyho adekvátne zaplatiť, podľa iných zas požadoval reštrukturalizáciu technického oddelenia, nuž a v neposlednom rade si vraj nárokoval právo najímať inžinierov, čím by vzal niektoré právomoci šéfovi stajne. To by vraj nastavilo nebezpečný precedens, nuž a čo je majstrovský titul v porovnaní s takýmto precedensom? Ferrari je najväčší tím v histórii F1 a jemu nikto nemôže klásť podmienky.

V neposlednom rade mal zohrať úlohu aj fakt, že Neweymu sa do Talianska príliš nechce. Takýto problém však už raz Ferrari riešilo. Keď Nigel Mansell pretekal za červených v rokoch 1989 a 1990, na vývoj Scuderie dohliadal John Barnard, ktorý sa takisto odmietol sťahovať na Apeninský polostrov. Ferrari mu preto zriadilo špeciálne vysunuté pracovisko priamo vo Veľkej Británii.

Ferrari si túto šancu nemalo nechať ujsť

Nech už bol problém akýkoľvek, podľa Mansella malo Ferrari spraviť všetko preto, aby posilnilo svoj tím, nie konkurenciu, a Neweymu splnilo všetko, čo mu videlo na očiach. Takáto príležitosť sa totiž naskytne len raz za dve desaťročia.

“Ferrari by si teraz malo lízať rany, pretože ho mali získať, ale klobúk dolu pred Aston Martinom,” poznamenal Il Leone. “Myslím si, že v Aston Martine by mohol dosiahnuť svoj najväčší úspech, pretože mu verím, že to v ich tíme dokáže veľmi rýchlo obrátiť.”

“Myslím si, že už v nasledujúcom roku budú konkurencieschopnejší než tento rok,” vyhlásil britský šampión napriek tomu, že Newey má nastúpiť “do úradu” až prvého marca. “V Red Bulle sa už ukazuje, že bez neho prišli o svoju dominanciu. Čo je tá jedna vec, o ktorú prišli? Adrian Newey.”

“Myslím si, že ľudia podceňovali to, že Adrian nebol v posledných rokoch v Red Bulle celkom šťastný. Odviedol fantastickú prácu. Teraz je však vo Veľkej Británii, je v Aston Martine, a podľa mňa nájde novú energiu a smer. Ak sa bude cítiť komfortne, čo sa podľa mňa v Aston Martine určite bude, tak by sme ho mali sledovať. Mohol by dosiahnuť niečo veľmi výnimočné,” avizuje Mansell.

Skúpe Ferrari ukázalo svoju krátkozrakosť

Newey na jeseň minulého roka hovoril o tom, že si počas kariéry nestihol splniť pár snov; rád by pracoval s Lewisom Hamiltonom, Fernandom Alonsom a Ferrari. Prestupom do Ferrari mohol spraviť dvojitý zásah.

Bývalý pretekár Lotusu, Williamsu, Ferrari a McLarenu nie je až taký prekvapený, že Newey napokon odmietol Ferrari a Hamiltona. “Nie, ani nie. Akonáhle som počul, že Ferrari sa zdráha pristúpiť na potenciálne vysoké platové požiadavky, ktoré Adrian predostrel… Myslím si, že toto bolo z ich strany veľmi krátkozraké.”

“Prišli o skvelú príležitosť, pretože nech by už Adriana Neweyho získal ktokoľvek, mal by zabezpečených pár fantastických rokov,” odkázal do Maranella Mansell.

Súvisiace články

Diskusia