logo F1online.sk

Ak nenájdeme niečo veľké, čaká nás vypadnutie už v Q1, znie z AlphaTauri

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 7. 2022

Sezóna 2022 je v mnohom príznačná. Taktiež tým, ako ľahko sa môže zmeniť celkové poradie z víkendu na víkend, zvlášť v strede poľa. To len podčiarkuje rozdiely v koncepciách jednotlivých monopostov. Napríklad také AlphaTauri patrilo v Baku v strede poľa k tým najrýchlejším, v Silverstone to však vyzerá, že na postup z Q1 bude musieť partička z Faenzy vyvinúť veľké úsilie.

Monopostu AT03 sa darí veľmi dobre v pomalých zákrutách a má aj pomerne malý odpor vzduchu na rovinkách, avšak po aerodynamickej stránke je to jedno veľké trápenie. Bohužiaľ pre Pierra Gaslyho i Júkiho Cunodu, presne o tom Silverstone je.

Piatkové jazdy pritom dokonalo potvrdili predpovede, že tento okruh AlphaTauri sedieť nebude. V druhom voľnom tréningu skončil Cunoda na šestnástom, Gasly dokonca na osemnástom mieste.

„Dokonalo odhaľuje naše slabiny,“ prehlásil o okruhu v Silverstone Pierre Gasly. „Máte tu tieto tiahle 180-stupňové zákruty, ktoré obvykle nepatria k našim obľúbeným. Takisto veľa vysokorýchlostných zákrut, ako prvá, druhá či Maggotts a Becketts. Vyzerá to, že v týchto sa trápime.“

„Myslím si, že McLaren je v tomto pravým opakom. V tomto type zákrut sú dosť rýchli a to sme dnes aj videli.“

„Okrem toho sme poškodili niektoré diely, čo nám život ešte sťažilo. Celkovo si však myslím, že nám skrátka chýba tempo, uvidíme, či sa nám pred sobotou podarí prísť s nejakými riešeniami,“ dodal Gasly.

Jeho tímový kolega nebol o nič spokojnejší a priznal, že v AlphaTauri budú musieť cez noc nájsť niečo veľké, aby si zaistili aspoň aký-taký pohodlný postup z Q1. „Sme dosť ďaleko,“ priznal Cunoda.

„Nie je to tak, že potrebujeme malý krok, ale nejaké skutočne veľké kroky vpred. Dúfajme, že nám to v sobotu bude fungovať lepšie. Zatiaľ to vyzerá, že budeme mať problém sa vôbec dostať do Q2 a nateraz to je jeden z našich najťažších víkendov,“ dodal Cunoda.

Súvisiace články