logo F1online.sk

Čou dostáva od tímu samé komplimenty: Čaká ho veľká budúcnosť

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2022

Po veľmi ťažkých rokoch 2020 a 2021 zavládli v Hinwile opäť dobré časy. Napriek obmedzeným zdrojom a neúspešným posledným sezónam sa partička okolo Frédérica Vasseura drží po deviatich podujatiach na šiestom mieste Pohára konštruktérov, len šesť bodov za továrenským Alpinom. Niet teda divu, že francúzsky manažér žiari spokojnosťou.

Tomu zatiaľ vychádzajú aj personálne zmeny, ktoré v medzisezónnom období vykonal, keď dvojicu Kimi Räikkönen – Antonio Giovinazzi nahradilo duo Valtteri Bottas – Kuan-jü Čou.

Prvý menovaný odvádza pre Alfu Romeo špičkové výkony a zatiaľ je jasným lídrom tímu. Jeho mladší tímový kolega a nováčik zatiaľ v počte bodov výrazne zaostáva, avšak v poslednom období predviedol niekoľko skvelých výkonov, vďaka ktorým na seba strhol množstvo pozitívnej pozornosti. Už v Baku, kde Čou porazil Bottasa v kvalifikácii (Číňan preteky pre poruchu nedokončil) mu tímový kolega zložil poklonu.

„Nemal som žiadnu šancu vyrovnať sa časom Čoua – jazdil vo vlastnej lige, bol takmer o sekundu rýchlejší, čo je celkom zvláštne,“ povedal Bottas, ktorý svoj nedostatok tempa v Baku pripisoval buďto aerodynamickému balíku alebo technickým problémom.

Nebolo to však zrejme iba toto. Rodák zo Šanghaja totiž zajazdil veľmi dobre aj v Kanade a opäť svojho skúsenejšieho kolegu porazil v kvalifikácii. Kým Čou sa dokázal prebojovať až do Q3, Bottas zostal pred bránami záverečnej časti. V premenlivých podmienkach montrealskej kvalifikácie bol Číňan o takmer sedem desatín vpredu.

„Bol to veľmi dobrý víkend a skvelé preteky. Som za náš tím veľmi rád, ešte väčšiu radosť však mám z Čoua, pretože odjazdil skrátka fantasticky,“ vyhlásil v podcaste F1 Nation Frédéric Vasseur.

„Zapísal dobré body a myslím si, že to bude preňho aj pre tím dobrý krok k zlepšeniu. Povedal by som, že hneď od začiatku sezóny sa krok po kroku zlepšoval. Ako prvý cieľ sme mu stanovili Q2 a on ho splnil hneď na prvý pokus. Aj v pretekoch bol zakaždým veľmi silný a párkrát aj zabodoval.“

„Mali sme nejaké problémy so spoľahlivosťou, ale celkovo som viac ako spokojný, pretože je zakaždým veľmi pozitívny, zakaždým orientovaný na tím, sústredí sa na svoju prácu a tlačí nás dopredu,“ dodal Vasseur.

Na jeho slová nadviazal aj šéf traťových inžinierov Alfy Romeo Xevi Pujolar. „Dokonca aj v pretekoch dokáže absorbovať všetky informácie, ktoré mu dávame a robí to, čo od neho potrebujeme.“

„Myslím si, že aj vďaka svojmu prístupu sa dokáže vyhýbať chybám. Ak sa dokážete vyhnúť incidentom na trati, pomôže vám to pri budovaní sebadôvery z pretekov na preteky. Myslím si, že keď sa nám takto podarí pokračovať, tak má pred sebou veľkú budúcnosť,“ povedal Pujolar.

Súvisiace články