logo F1online.sk

Nový kalendár: Spa a Paul Ricard von, Kyalami, Šanghaj a Las Vegas dnu?

Lance Stroll, Aston Martin zozadu, svetlá do dažďa
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2022

Ako bude vyzerať kalendár budúcoročnej sezóny Formuly 1? Vyzerá to tak, že Liberty Media pracuje na dvoch základných návrhoch, hoci ani jeden z nich nie je definitívny. Ak ste „fanúšik – tradicionalista“ máme pre vás dobrú i zlú správu. Dobrá je, že FOM naďalej počíta s Monakom, hoci toto podujatie nemá zmluvu. Zlá správa hovorí, že už sa nepočíta s belgickým Spa.

Existuje však aj niekoľko ďalších alternatív a jednu veľmi zaujímavú predstavil tento týždeň šéf Formuly 1 Stefano Domenicali. Ten v rozhovore pre viaceré médiá hovoril o možnosti vybudovať mestský okruh vo francúzskom meste Nice, ktoré sa nachádza len dvanásť kilometrov od Monaka. Domenicali však jedným dychom dodal, že toto nie je spôsob, ako zatlačiť na monackých promotérov.

„Nie, chceme skrátka len dobré preteky, to je všetko,“ povedal Domenicali pre Motorsport.com. „Stále sa obzeráme a existuje veľa ľudí, ktorí majú záujem zorganizovať preteky, sledujeme teda rôzne alternatívy.“

„Myslím si, že Monako má najlepšiu dohodu spomedzi všetkých podujatí v kalendári. Možno si to zaslúžia, ale existujú určité veci, ktoré musia byť nastavené konzistentne a platiť pre všetkých rovnako. Myslíme si, že Monako je špeciálne a nádherné miesto, ale viete, férovosť káže, aby niektoré veci platili všade,“ dodal.

Čo teda vieme o možnosti usporiadať preteky v Nice? Táto možnosť sa totiž zjavila ako blesk z jasného neba. Veď s Paul Ricard ani Veľkou cenou Francúzska už nikto nerátal a zrazu sa zjaví miesto, ktoré sa pozdáva aj samotnému FOM?

Domenicali túto možnosť otvoril, ale nepovedal takmer nič viac. Renomovaný reportér Joe Saward sa však na problematiku kalendárov špecializuje a poodhalil ďalšie informácie. „Špekulácie hovoria o možnosti vybudovať mestský okruh okolo štadióna Allianz Riviera v štvrti Saint-Isidore.“

„Je to relatívne nová štvrť vybudovaná na niekdajšej poľnohospodárskej pôde so štadiónom otvoreným v roku 2013. Jediné spojenie s motoristickým športom predstavuje ulica pomenovaná po jazdcovi Julesovi Bianchim, ktorý zomrel v roku 2015 na následky nehody v Japonsku v roku 2014. Táto ulica má byť súčasťou nového okruhu,“ dodal Saward.

Znie to vskutku nádherne. Nehovoriac o tom, aká história spája Nice a motoristické preteky. Tie prvé sa tu konali ešte v roku 1897, teda dávno pred Monakom. Od roku 1901 sa tu konali aj slávne preteky do vrchu Nice-La Turbie. V 30. rokoch a aj po druhej svetovej vojne sa taktiež konala Veľká cena Nice. Traduje sa, že tá v roku 1946 bola prvým podujatím, ktoré sa konalo v rámci pravidiel Formuly 1.

Nech to znie akokoľvek pekne, akosi to zatiaľ nie je zakomponované do údajných predstáv Liberty Media o podobe kalendára pre rok 2023. Ten však nie je definitívny, preto si ešte budeme musieť počkať, ako sa to nakoniec urovná.

Teraz k tomu, čo fanúšikov Formuly 1 zaujíma najviac. Čo bude s legendárnym a veľmi populárnym podujatím v belgickom Spa? Veď definitívna podoba nového kalendára má byť zverejnená už o mesiac a s veľkolepým Circuit de Spa-Francorchamps akoby nikto nepočítal. O jeho budúcnosti pochybuje ako Saward, tak španielsky reportér Albert Fabrega. Nikto síce nepočíta ani s Paul Ricard, ale to je ľúto len málokomu. Poďme však postupne.

„Oproti tohtoročnej sezóne dôjde k niekoľkým zmenám. Zdá sa, že v súčasnosti existujú dva rôzne návrhy, jeden pozostáva z 23 pretekov, druhý z 24. Oba počítajú s Veľkou cenou Monaka, hoci vôbec nie je isté, či toto podujatie bude pokračovať. Vyzerá to tak, že rozdiel medzi prvým a druhým návrhom predstavuje Veľká cena Číny, keďže je ťažké predvídať, ako to bude kvôli prístupu Číňanov k pandémii COVID-u. Jeden z návrhov s pretekmi v Šanghaji počíta, druhý nie, ale to má, samozrejme, vplyv na termíny ostatných podujatí,“ napísal vo svojom pravidelnom blogu reportér Joe Saward.

„Oba návrhy zjavne zahŕňajú aj obnovenú Veľkú cenu Južnej Afriky, čo podčiarkuje túžbu Formuly 1 usporiadať prvé preteky na africkom kontinente od roku 1993. Tie sa uskutočnia v Kyalami neďaleko Johannesburgu, ale stále existujú otázky, na ktoré je potrebné odpovedať, pretože v krajine pretrvávajú politické problémy.“

„Ďalšie nové preteky sa uskutočnia v Las Vegas. Samozrejme, v roku 2022 máme kalendár pozostávajúci z 22 podujatí. Ak pridáte tri preteky (Južnú Afriku, Čínu a Las Vegas), máte 25, takže niektoré zo súčasných veľkých cien musia odísť. Našťastie, Rusko sa o to postaralo samo,“ hovorí Saward uštipačne.

„Momentálne sa hovorí, že Francúzsko ani Belgicko nie sú súčasťou kalendára pre rok 2023, takže si nie som istý, ako by sme sa mohli dostať na číslo 24, ale hádam by to mohlo súvisieť s novým podujatím vo Francúzsku,“ dodal.

Saward pritom očividne sám pozabudol na to, že zmluvu na budúcu sezónu má ešte Katar, ktorý v tohtoročnom kalendári nefiguruje. Tak či onak, Paul Ricard je zrejme definitívne odpísaný.

Pokiaľ ide o samotné poradie veľkých cien, tak Miami aj Montreal zrejme zostanú tam, kde boli v tomto roku. Tímy sa tak zrejme opäť nevyhnú náročnému presunu po Veľkej cene Azerbajdžanu. Závisieť však bude od Číny. Začínať by sme mali v Bahrajne a Saudskej Arábii, po týždňovej prestávke budú tretie preteky sezóny opäť v Melbourne. Potom by, teoreticky, mala nasledovať Čína, možno nasledovaná Baku alebo Južnou Afrikou, čo veští ďalší hororový presun cez pol planéty.

Nuž, nezostáva nám iné než počkať pár týždňov, potom spoznáme definitívnu podobu nového kalendára.

Súvisiace články