logo F1online.sk

Mokrý tretí tréning v Kanade ovládli Alonso, Gasly a Vettel

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala18. 6. 2022

Posledná hodina tréningových jázd priniesla nejedno prekvapenie. V prvej päťke tentoraz nemáme ani jedného pilota z dvoch najsilnejších tímov. Vystriedali ich jazdci, ktorí obyčajne patria do stredu poľa. Najrýchlejším z nich bol Fernando Alonso.

Pár sekúnd pred koncom tréningu by ste si pri pohľade na čelo priebežného poradia mohli pomyslieť, že sme sa vrátili v čase niekam do roku 2012. Vpredu sme totiž mali Fernanda Alonsa o 0,055 sekundy pred Sebastianom Vettelom. Dvojicu veteránov však v závere rozdelil Pierre Gasly na monoposte AlphaTauri.

Tretie miesto si vyjazdil Esteban Ocon pred dvojicou McLarenov v poradí Daniel Ricciardo a Lando Norris. Až za nimi nasledujú top tímy z predchádzajúcich sezón. George Russell predbehol Sergia Péreza a Maxa Verstappena, nuž a v prvej desiatke máme aj Carlosa Sainza z Ferrari.

Prepad veľkých hráčov má však jednoduché vysvetlenie. Charles Leclerc odjazdil len pár inštalačných kôl, keďže dostal nový spaľovací motor, turbo, jednotky MGU-K a MGU-H. Jazdiť na mokrej trati je z jeho pohľadu stratou času, keďže v nedeľu tak či tak odštartuje posledný a navyše má byť sucho.

Odhliadnuc od Leclerca, najmenej kôl zo všetkých odjazdili piloti Red Bullu, ktorí sa dosť šetrili a svoje časy zajazdili až v úplnom závere, keď viacerí piloti prezuli na intermediálky. Red Bullu išlo skôr o spoznanie podmienok, nie je dôvod riskovať nehodu, keď má obrovskú šancu navýšiť svoj náskok na Ferrari.

Z tohto dôvodu tréning patril tímom zo stredu poľa, ktoré veria, že nazbierané dáta im pomôžu doladiť monopost na mokrú kvalifikáciu a azda aj prekvapiť. Tá by sa podľa predpovede skutočne mala odjazdiť na mokrej či aspoň vlhkej trati. Preto bolo dôležité preveriť aj zmes do prechodných podmienok, čo väčšina pilotov stihla ku koncu tréningu.

Z prvej desiatky zajazdil svoje maximum na gumách do silného dažďa len George Russell, v druhej desiatke Stroll, Magnussen, Hamilton, Cunoda, Schumacher a Latifi. Ostatní mali obuté intermediálky.

Dnes sme videli množstvo výjazdov mimo trať či prebrzdení, čo sa však pri takýchto náročných podmienkach dalo čakať. Pozitívnym prekvapením je, že nikto nerozbil svoje auto.

Image