logo F1online.sk

Nová direktíva bude potrebná, asfalt a obrubníky v Kanade sú zvlášť tvrdé

Kevin Magnussen
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2022

Chrbticiam a mozgom pilotov odľahne. V Kanade totiž budú musieť tímy podniknúť kroky k zamedzeniu šialeného poskakovania monopostov. Autá síce budú naďalej veľmi tuhé, ale načasovanie novej direktívy je viac ako vhodné. Zmeny pravidiel, ktoré FIA prijala, by mali pilotom pomôcť zvládnuť tunajší povrch.

Už v Baku totiž niektorí piloti naznačili, že problém s poskakovaním by v Kanade mohol byť ešte väčší. Našťastie, FIA zakročila a urobila kroky, ktoré tomu majú zamedziť. Pilot Haasu Kevin Magnussen očakáva „drsný“ víkend. „Montreal je skvelé, naozaj skvelé miesto. Okruh je takisto veľmi pekný a vcelku unikátny. Je to trochu mestský a trochu otvorený okruh, čiže akýsi hybrid – veľmi sa mi páči,“ povedal dánsky pretekár.

„Je tiež veľmi hrboľatý, takže s týmito novými autami, ktoré sú veľmi tuhé, to bude drsný víkend. Bude to výzva, ale som si istý, že dobrá výzva,“ dodal Magnussen.

Znepokojený bol aj pilot AlphaTauri Pierre Gasly, ktorý už v Baku vyjadril obavy, že keď to s poskakovaním pôjde takto ďalej, bude po tridsiatke chodiť o paličke. Pred príletom do Montrealu francúzsky pretekár tiež varuje pred nekompromisnými obrubníkmi na tomto okruhu.

„Tento rok bude v Montreale naozaj náročný, najmä s týmito novými autami, ktoré sú veľmi tuhé,“ povedal Gasly.

„Vysoké obrubníky a vysoké rýchlosti budú skutočným testom, rovnako ako posledná zákruta a slávny Múr šampiónov. Budeme sa musieť omnoho obozretnejšie vyhýbať obrubníkom, kdežto v minulosti ste museli prejsť priamo po nich, ak ste chceli zajazdiť rýchle kolo,“ hovorí francúzsky pretekár, ktorý si nie je istý, či jeho tím dokáže byť v Montreale rovnako konkurencieschopný ako v Monaku a v Baku.

„Aj keď je to ďalší mestský okruh ako v prípade posledných dvoch, charakterovo je to omnoho rýchlejšia trať s rýchlejšími zákrutami, čo by pre nás na papieri malo byť ťažšie,“ dodal Gasly.

Súvisiace články