logo F1online.sk

Villeneuve: Wolffove volania sú len politická hra, nikto ich nenúti jazdiť tak nízko

George Russell v garáži Mercedesu
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 6. 2022

Už sme akosi zvyknutí, že každý z pretekárskych víkendov v tejto sezóne sa nesie v znamení určitého lajtmotívu. V Monaku bola hlavnou témou budúcnosť Daniela Ricciarda, v Španielsku zas rozpočtový strop a v Azerbajdžane poskakovanie monopostov. O tomto probléme najhlasnejšie hovorí Mercedes, ktorý v dôsledku tohto fenoménu trpí najviac. Bývalý pretekár Jacques Villeneuve však dobre vie, čo majú chlapci z Brackley za lubom.

Kanaďan nijak nepopiera, že poskakovanie monopostov môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Do nebies vyniesol aj Georgea Russella a jeho výkony, ktoré umožňujú Mercedesu naďalej pomýšľať na najvyššie méty. Je tu však jedno veľké „ale“.

„Pozrite sa na Russella, ktorý je hneď za Leclercom, aj keď má o sekundu pomalšie auto! Predstavte si, že by Mercedes dokázal niečo nájsť… Veľmi na mňa zapôsobilo, ako Russell dokáže maximalizovať svoje príležitosti,“ napísal Villeneuve vo svojom stĺpčeku na stránkach Formule1.nl.

„Hamilton prežíva ťažké časy, taktiež pri svojich problémoch s chrbtom. Jedná sa pritom o vážnu vec, poškodené stavce vám môžu spôsobovať ťažkosti ešte dlhé mesiace, dokonca aj roky. V 90. rokoch sme taktiež mali takýto problém, pretože monoposty jazdili veľmi tesne nad zemou. Dobre si pamätám, ako som raz v Argentíne narazil na hrboľ a pred očami sa mi točili hviezdičky. Je to pocit, akoby vás kopla elektrina,“ povedal Villeneuve.

Aj keď si majster sveta z roku 1997 plne uvedomuje riziká, ktorým jazdci čelia, odmieta akékoľvek ústupky v prospech Mercedesu. Je možné, že partička z Brackley si už v Baku začala pripravovať pôdu, aby mohla v najbližšom období požadovať úpravu pravidiel.

„Chápem obavy Wolffa a Russella, ale ja mám pre Mercedes riešenie, zvýšte svetlú výšku monopostu. Nikto ich predsa nenúti, aby jazdili tak nízko, aj keď auto bez bočníc je na to možno citlivé.“

„Wolffove volanie po zmene pravidiel pre mňa nie je ničím iným, než len klasickou politickou hrou vo Formule 1. Mercedes urobí všetko, čo je v ich silách, aby sa priblížili Red Bullu a Ferrari. Rovnako, ako v minulosti chceli, aby sa toho menilo čo najmenej,“ dodal Villeneuve.

Súvisiace články