logo F1online.sk

Hamilton suverénom britskej kvalifikácie pred Bottasom a Verstappenom

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Pole position si v kvalifikácii na Veľkú cenu Veľkej Británie suverénnym spôsobom vybojoval Lewis Hamilton. Dominanciu šesťnásobného majstra sveta potvrdzuje fakt, že obe jeho kolá v Q3 by postačili na kolegu Bottasa. Na tretej priečke skončil Max Verstappen na Red Bulle. Holanďan nabral priepastnú viac ako sekundovú stratu.

Cesta Lewisa Hamiltona k pole position nebola taká priamočiara ako inokedy. V druhej časti kvalifikácie sa na výjazde zo zákruty Luffield dopustil chyby, roztočil svoj monopost a kolo musel prerušiť. V ďalšom kole to skúsil zas, ale riaditeľstvo pretekov vyvesilo červenú vlajku kvôli kope štrku na trati, ktorú na ňu naviezol práve Hamilton.

Okamžite po vyčistení trate Hamilton nasadil nové mediumky a na okruhu, ktorý mal sám pre seba, si pohodlne vyjazdil postup do Q3. Vo finálnej časti kvalifikácie už nikomu nedal šancu. Valtteri Bottas mal dobre rozbehnuté posledné kolo, po fialovom prvom sektore však nasledovali dva o poznanie pomalšie. Fín sa tak musel uspokojiť s druhým miestom.

Na treťom mieste skončil už spomínaný Max Verstappen o desatinku pred Charlesom Leclercom. Monačan nezaznamenal v kvalifikácii žiadne vážnejšie problémy a so štvrtým miestom môže byť a aj je spokojný.

Slabý výkon v porovnaní s ním podal Sebastian Vettel. Nemec nedokázal predbehnúť žiadneho z jazdcov, ktorí sa dostali do Q3 a skončil desiaty. Nemec sa po kvalifikácii posťažoval na nedostatok tréningových jázd, ktoré mu určite nepomohli nájsť v aute pohodu. Vettel bude mať v porovnaní s jeho kolegom, Mercedesmi a Verstappenom nevýhodu aj v tom, že vyštartuje na softoch.

Úsmev na tváre fanúšikov McLarenu priniesol Lando Norris na piatej priečke. Okrem svojho kolegu, siedmeho Carlosa Sainza, porazil aj oba Racing Pointy.

Z ružových áut skončil vyššie Stroll, no v závere Q2 rozhodovali o postupe stotinky sekundy. Kanaďan totižto zajazdil identický čas ako jedenásty Gasly a len o šesť stotín lepšie kolo ako trinásty Nico Hülkenberg.

Do Q3 sa dostali ešte Daniel Ricciardo a Esteban Ocon, ktorí obsadili ôsmu, resp. deviatu priečku. Alex Albon opäť nepostúpil do Q3.

Za zmienku zato stojí výkon Georga Russella, ktorý sa i tentoraz ukázal v Q2. Komisári ho však budú ešte vypočúvať vo veci neuposlúchnutia žltých vlajok po výlete Nicholasa Latifiho. Russell je ale presvedčený, že vo svojom poslednom kole zvoľnil dostatočne.

Súvisiace články