logo F1online.sk

V Silverstone sa očakáva ďalšia invázia aktivistov, jazdci apelujú na zdravý rozum

Po štarte VC Veľkej Británie 2022
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2023

Občiansky aktivizmus v najrôznejších formách a s najrôznejšími programami sa pre Veľkú Britániu stáva rovnakým symbolom ako štrajky pre Francúzsko. Už vlani sa environmentalistom podarilo preniknúť na trať, kde sa plánovali sekundovým lepidlom prilepiť na asfalt. Na ich veľkú smolu si to však málokto všimol, keďže všetkých zaujímal stav pilota Alfy Romeo Kuan-jü Čoua po hororovo vyzerajúcej nehode. V tomto roku môžeme očakávať ďalšiu vlnu protestov.

Zrejme by nás viac prekvapilo, keby k protestom nedošlo. Nevieme, čo sa v priebehu víkendu stane, ale už od štvrtka sa nálada v Silverstone niesla aj v znamení obáv z ďalších šialených počinov hŕstky aktivistov, ktorí nielenže znepríjemnia zážitok pokojným priaznivcom Formuly 1, ale zároveň zbytočne dostanú do nebezpečenstva nevinných účastníkov podujatia.

Británia sa v posledných mesiacoch niesla na vlne protestov malých skupiniek aktivistov, ktoré prerušili nejedno športové podujatie. Je zrejmé, že Veľká cena Veľkej Británie s očakávanou návštevou takmer pol milióna ľudí bude pre organizácie bažiace po pozornosti veľkým lákadlom.

„Je to smiešne a bezohľadné vystavovať svoj vlastný život takému riziku, ale tiež životy jazdcov, divákov a traťových maršalov,“ prehlásil výkonný riaditeľ okruhu v Silverstone Stuart Pringle.

„Na rozdiel od kriketových či tenisových zápasov, my máme na okruhu pletivo, ktoré je navrhnuté, aby zabránilo úlomkom monopostov dostať sa na tribúnu. Neslúžia však na to, aby zabránili odhodlanej osobe riskovať svoj život,“ dodal Pringle.

Aktivisti hnutí Just Stop Oil a Animal Rising už majú na konte prerušenie takých významných podujatí ako Wimbledon, Ashes (kriketovú sériu medzi Britániou a Austráliou), finále rugbyovej Premiership či legendárnych dostihových pretekov Grand National. Asi len málokto uverí, že si nechajú ujsť Veľkú cenu Veľkej Británie.

Netreba pritom pripomínať, že pri rýchlostiach vyše 300 kilometrov za hodinu je Formula 1 omnoho nebezpečnejším podnikom pre každého protestujúceho než kriketový zápas.

„Prirodzene dúfame, že sme sa z minuloročných udalostí poučili. Tuším, že tu máme o sto maršalov viac, aby niečomu takému zabránili,“ povedal pred štartom svojej domácej veľkej ceny Lewis Hamilton.

„Podporujem pokojné protesty. Ako šport kladieme veľký dôraz na udržateľnosť. Veríme teda rovnakému cieľu ako ľudia, ktorí zaň bojujú, ale bezpečnosť je najdôležitejšia a nechceme nikomu ublížiť. Ak sa chystá protest, tak dúfajme, že nie na trati,“ dodal Hamilton.

Ešte dôraznejší bol pri svojej komunikácii jeho krajan George Russell. „Dôverujeme F1, Silverstone a FIA.“

„Myslím si, že sme všetci slobodní a môžeme vyjadriť svoj názor, ale robiť to na trati počas pretekov je dosť nezodpovedné a mimoriadne nebezpečné pre každého protestujúceho, ale taktiež pre jazdcov a maršalov, ktorí budú potenciálne bežať za ľuďmi.“

„Týchto protestujúcich by som rád vyzval, aby sa pozreli na to dobré, čo Formula 1 robí pre udržateľnosť. V budúcnosti prejdeme na stopercentne udržateľné palivá. Ako šport, ako tímy, ako jednotlivci robíme obrovský pokrok v oblasti udržateľnosti a myslím si, že by bolo fér, keby sa na to pozreli, dokonca sa s nami môžu otvorene porozprávať predtým, ako bezohľadne vbehnú na okruh, po ktorom jazdíme rýchlosťou 320 kilometrov za hodinu,“ povedal Russell.

Sám Pringle ubezpečuje, že organizátori prijali dodatočné opatrenia, aby minimalizovali riziká, ale v podobných prípadoch nikdy nemáte stopercentnú istotu. Sám výkonný riaditeľ okruhu však zašiel ešte ďalej než jazdci a otvorene kritizuje, ako sa k podobným votrelcom stavajú úrady.

„Podľa mňa potrebujeme prísnejšie tresty. Ľudia, ktorí prenikli na trať v minulom roku, dostali všetci podmienečné tresty. Nerozumiem, ako to niekto môže považovať za dostatočné. Neospravedlniteľným spôsobom vystavili životy druhých ľudí riziku. Dúfam, že by sa k tomu mohlo pristupovať ráznejšie,“ povedal Pringle.