logo F1online.sk

Kráľ kvalifikácií Leclerc odštartuje z pole position aj v Baku

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2022

Charles Leclerc opäť ukázal to, v čom je nesmierne silný. Monacký pretekár je skrátka kvalifikačným špecialistom a potvrdil to aj v Baku, kde vybojoval svoju 15. pole position v kariére. Pilot Ferrari zajazdil veľmi kvalitné kolo, keď sa v druhom pokuse dostal do čela. Záver skazil Carlos Sainz, ktorý bol po svojom prvom pokuse priebežne v čele, avšak napokon ho prekonal tímový kolega i obaja piloti Red Bullu. Z druhého miesta odštartuje Sergio Pérez, z tretieho Max Verstappen.

Kvalifikácia prebehla bez väčších prekvapení. Prvú časť prerušili červené vlajky, keď 2 minúty a 30 sekúnd pred koncom trafil múr Lance Stroll. V závere sa tak pretekalo o to, aby piloti vôbec stihli vstúpiť do svojich posledných pokusov.

Napokon sa to všetkým podarilo. Nie všetci však svoje kolá aj skompletizovali, pretože v pätnástej zákrute využil výbehovú zónu Fernando Alonso a spôsobil žlté vlajky. Španiel v prípravnom kole všetkých za sebou zdržiaval a potom spôsobil žlté vlajky. Alex Albon okamžite nahnevane hlásil, že pilot Alpinu to urobil úmyselne.

V každom prípade, po skončení Q1 sa s kvalifikáciou rozlúčili Kevin Magnussen, Alex Albon, Nicholas Latifi, Lance Stroll a Mick Schumacher.

Q2 už prebehla hladko a bez výraznejších prerušení. Nakrátko sa v múre ocitol aj Sebastian Vettel, avšak svoj monopost nepoškodil a mohol pokračovať. Vyšetrovaniu po incidente v tejto fáze čelí Lewis Hamilton, ktorý mal byť vo svojom prípravnom kole príliš pomalý. Do najlepšej desiatky sa napokon nepodarilo preniknúť pätici Norris – Ricciardo – Ocon – Čou – Bottas.

Všetko vyvrcholilo v záverečnej časti kvalifikácie, na ktorej začiatku si len málokto trúfol odhadnúť, kto z nej napokon vyjde víťazne, keďže sa nám to v sobotu popoludní na čele dosť miešalo.

Vynikajúco to mal rozbehnuté Carlos Sainz, ktorý bol po prvom pokuse na priebežnom prvom mieste pred tímovým kolegom. V tom druhom však urobil chybu a nedokončil ho. Poľahky sa tak pred neho prepracovali všetci traja hlavní konkurenti.

Pole position pre seba napokon uchmatol Charles Leclerc, ktorý druhého Sergia Péreza zdolal o 282 tisícin sekundy, čo je vzhľadom na tesný priebeh kvalifikácie i víkendu priam priepastný rozdiel. Mexičan však bol v prvom i druhom pokuse rýchlejší než jeho tímový kolega, ktorý odštartuje z tretieho miesta. V druhom rade ho doplní Carlos Sainz.

Vo veľmi dobrých výkonoch pokračuje aj George Russell, ktorého Mercedes vyzeral v piatok aj v sobotu tak nejak „všelijako“. Britský mladík to však napokon dokázal poskladať a odštartuje piaty. V treťom rade ho po skvelom výkone doplní Pierre Gasly.

Do štvrtého radu sa postavia rovnaké monoposty ako do tretieho. Zo siedmeho miesta vyrazí Lewis Hamilton, z ôsmeho Júki Cunoda. Najlepšiu desiatku uzavreli Sebastian Vettel a Fernando Alonso.

FOM