logo F1online.skF1online.sk

Gasly je otvorený odchodu z Red Bullu, bude si však musieť rok počkať

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 6. 2022

Pierre Gasly sa ani v budúcom roku nedočká vytúženého prestupu do top tímu. Francúzsky pretekár je momentálne „zaseknutý“ v štruktúre Red Bullu, s ktorým má kontrakt platný aj pre budúcu sezónu. Už teraz však hlási, že po jeho skončení „zváži všetky svoje možnosti“.

V roku 2023 sa jazdecká zostava AlphaTauri meniť nebude, to je dnes už takmer isté. Red Bull predĺžil zmluvu so Sergiom Pérezom a s týmto tímom majú platné kontrakty aj Pierre Gasly a Júki Cunoda.

Francúz je už dlhší čas stredobodom prestupových špekulácií, ktoré sú však podľa všetkého postavené na vode. Ak sa teda Pierre chce posunúť do niektorého z top tímov, alebo aspoň do iného tímu, bude sa musieť v prvom rade vyzbrojiť trpezlivosťou.

Gasly označil rozhodnutie Red Bullu ponechať si Péreza ako „logické“ a dodal: „Nebolo to pre mňa prekvapenie, pretože som veľmi objektívny človek a na základe toho, čo od svojho druhého jazdca požadovali sa dá povedať, že Pérez splnil všetky požadované kritériá.“

„Toto je preňho úžasná sezóna a v tomto roku podáva veľmi dobré výkony. Je rýchly, má tiež nejakú finančnú podporu, skúsenosti a do tímu sa hodí. V žiadnom prípade to teda pre mňa nebolo prekvapenie,“ hovorí Gasly.

Poradca Red Bullu Helmut Marko sa v jednom zo svojich posledných rozhovorov vyjadril, že jazdecká zostava v AlphaTauri sa v budúcom roku meniť nebude. Gasly má platnú zmluvu, takže je zrejmé, že je vydaný na milosť a nemilosť svojho šéfa. Francúz novinárom povedal, že s Helmutom Markom rokuje o tom, čo bude ďalej. „S Helmutom diskutujeme v snahe nájsť najlepšie riešenie pre všetkých a zistiť, ako budeme postupovať ďalej.“

Okrem krátkeho pôsobenia v Red Bulle strávil Gasly celú svoju kariéru v jednom tíme. Za ten čas nabral nemalé skúsenosti (momentálne už má na konte 93 veľkých cien) a osvedčil sa. Vo veku 26 rokov tak prišiel ideálny čas posunúť sa ďalej.

„V minulom roku, keď bolo auto konkurencieschopnejšie, som ukázal, čo dokážem v strede poľa. Preto hovorím, že chápem ich pozíciu, ale na druhej strane to ešte neznamená, že pochopím, keď veci zostanú tak, ako momentálne sú. Je to len o nájdení toho, čo je najlepšie pre všetkých,“ hovorí Gasly.

„Samozrejme, v súčasnosti som viazaný AlphaTauri. Dám a vždy do toho pre tento tím budem dávať maximum, aj keď prechádzame neľahkým obdobím,“ dodal.

Z jeho slov priam cítiť vôľu opustiť štruktúru Red Bullu a začať v kariére opäť odznovu. Avšak to zrejme v súčasnosti nepôjde. Zmluva je platná aj na rok 2023, no potom by sa už Pierre mohol „oslobodiť“.

„Prioritou číslo jedna je momentálne podávať dobré výkony s AlphaTauri a diskutovať s Helmutom, čo je pre nás všetkých najlepšie, a to aj robíme. Máme za sebou asi desať spoločných rokov, poznajú ma už od detstva a poznajú ma veľmi dobre. S Helmutom máme v skutočnosti veľmi dobrý vzťah a ide o to nájsť niečo, čo bude fungovať pre nás všetkých,“ hovorí Gasly.

„Po roku 2023 zvážim všetky svoje možnosti, keďže po tomto termíne nič nemám. Toto sú veci, ktoré musíme s Helmutom prediskutovať. Samozrejme, že si ma chcú udržať vo svojom programe, ale musíme zistiť, ako by to malo fungovať. Sú to normálne rozhovory, ktoré práve prebiehajú,“ prehlásil Gasly.

Jeho priamemu nástupcovi v Red Bulle, Alexovi Albonovi, sa v tomto roku podarilo dostať do Williamsu, kde stále jazdí pod záštitou výrobcu energetických nápojov. Ten si naňho ponechal opciu platnú do konca tohto roka, avšak nikto poriadne nevie, aký je teraz vlastne vzťah medzi ním a Red Bullom. Sám Gasly povedal, že by niečomu podobnému bol otvorený.

„Povedal by som, že áno. Nechcem to bližšie špecifikovať, aby sa to, čo sa v súčasnosti deje, nedostalo niekam na titulné stránky,“ povedal Gasly.

Súvisiace články

Diskusia