logo F1online.sk

Podľa Domenicaliho nepotrebuje F1 ďalší tím: Desať je ten správny počet

Stefano Domenicali a Frédéric Vasseur
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 6. 2022

Na prvý pohľad by sa zdalo, že myšlienka jedenásteho tímu na rošte, ešte tak slávneho ako Andretti Autosport, vyvolá všeobecné nadšenie. Pravý opak je však pravdou. Až na nadšenie fanúšikov, ktorých láka myšlienka nových farieb, nových jazdcov a nového vetra na rošte, nie je z tejto myšlienky nadšený takmer nikto. Dokonca ani výkonný riaditeľ a prezident Formuly 1 Stefano Domenicali.

Andrettiovci majú veľký záujem a snažia sa získať čo najväčšiu podporu. Financie vraj nie sú problém, ale chýba politická opora. Michael získal na svoju stranu len hŕstku súčasných tímov, podľa portálu Motorsport.com vraj iba Alpine a McLaren.

Ani v kancelárii Stefana Domenicaliho zrejme nepochodil, keďže ani ten necíti potrebu „ťahať“ do padoku jedenásteho účastníka. „Toto je prvýkrát v mojom živote, čo sú všetky tímy zdravé a nikoho netrápia finančné problémy,“ uviedol Domenicali.

„Užívajú si veľmi stabilnú situáciu, ktorá je pre nich veľkou odmenou. Investovali do nás, čo je dôvod, prečo veríme, že komunita desiatky tímov musí byť rešpektovaná.“

„Dnes nie je problém priviesť na rošt viac tímov, pretože máme v rukách celý zoznam. Niektoré z nich sú hlasnejšie než iné, v každom prípade existuje veľa ľudí a investorov, ktorí by chceli byť vo Formule 1. Našou povinnosťou však je tímy chrániť, pretože to je ďalší znak naozaj zdravého systému,“ hovorí Domenicali.

Na otázku, či si myslí, že súčasný počet desiatich tímov, je pre Formulu 1 ten správny, odpovedal: „Myslím si, že áno. A ak niekto chce prísť, musí sa jednať o niečo naozaj významné.“

Týmto zrejme narážal na potenciálny záujem automobiliek, ktorý by sa čoskoro mohol stať skutočnosťou. Došlo však k oddialeniu definitívnej podoby nových pravidiel pre motory a zrejme z tohto dôvodu si musíme počkať aj na ich oficiálny vstup.

Súvisiace články