logo F1online.sk

Bol Hamilton za Alonsom frustrovaný? To nie je môj problém, hovorí Španiel

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2022

Čo to Fernando Alonso v druhej polovici pretekov vlastne skúšal, keď jazdil oveľa pomalšie kolá, než mohol? Nech to bolo čokoľvek, trochu tým štval Lewisa Hamiltona, ktorý sa musel vliecť priamo za ním. Fernando Alonso si však z toho nič nerobil.

Alonso si v Monaku nepolepšil, ale ani nepohoršil. Do cieľa dorazil na siedmej priečke zo štartu. Lewisa Hamiltona sa mu podarilo udržať za sebou v prvej časti pretekov vďaka prezutiu z gúm do dažďa rovno na tvrdé sliky, nuž a v druhej polovici, ktorú môžeme datovať od červenej vlajky, zas neuveriteľným zdržovaním celého zvyšku štartového poľa.

V porovnaní s pilotmi vpredu bol miestami pomalší o tri až štyri sekundy. Lando Norris vďaka tomu mohol absolvovať extra zastávku v boxoch a aj tak mal v cieli pred Alonsom viac ako tridsaťsekundový náskok. Alpine však vedel byť aj rýchlejší, čo Alonso ukázal odjazdením najrýchlejšieho kola pretekov, hoci neskôr ho v tejto štatistike predbehli Norris aj Cunoda.

O čo tam teda Fernandovi Alonsovi šlo? Nie, nesnažil sa zvýšiť pravdepodobnosť ďalšieho prerušenia, ktoré by mohlo prísť, keby prvá šestka začala o kolo predbiehať pilotov súperiacich o pozíciu a došlo by k prípadnej nehode. Španiel skrátka šetril stredne tvrdé pneumatiky.

“Zostávalo nám 33 kôl a myslím, že sme v pneumatikách toho nemali dosť, aby sme tie preteky zvládli až do konca,” vysvetľuje Fernando Alonso. “Toto boli šprintové preteky a mali sme dve možnosti. Buď sme mohli nasadiť na začiatku tvrdú zmes, alebo sme mohli obuť stredne tvrdú.”

“Rozhodli sme sa pre mediumky, ale podľa našich odhadov životnosť tejto zmesi nedosahovala 33 kôl. Nevedeli sme, či tie preteky zvládneme dôjsť až do konca, tak som pätnásť kôl intenzívne manažoval pneumatiky a zvyšných pätnásť kôl som na to tlačil, keď mi povedali, že Esteban má penalizáciu,” zrekapituloval to najdôležitejšie z nedele dvojnásobný šampión.

Lewis Hamilton za Fernandom Alonsom dumal nad tým, ako ďaleko sú už piloti na čele. Inžinier sa vyhol priamej odpovedi. Povedať mu, že Pérez má pred ním 50-sekundový náskok, by Brita veľmi nepovzbudilo. Niečo však naznačil: “Otázka skôr znie, ako blízko sú zozadu, Lewis. Alonsova rýchlosť je v porovnaní s nimi veľmi pomalá.”

Keď pred Alonsom v mixzóne padla poznámka, že Lewisa Hamiltona svoju jazdou dosť frustroval, Španiel zareagoval prosto. “To nie je môj problém.” Držať Mercedes vzadu vraj bolo “extrémne ľahké”, keďže v Monaku sa nepredbieha veľmi jednoducho.

Lewis Hamilton však počas rozhovoru so Sky Sports uviedol, že zase až taký frustrovaný nebol. “Toto sa v Monaku očakáva.” Neskôr doložil: “Len som sa za ním viezol.”