logo F1online.sk

Gasly krúti hlavou: Nechápem naše rozhodnutia

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 5. 2022

Pierre Gasly zažil v kvalifikácii trpké sklamanie. V treťom tréningu obsadil piate miesto a zdalo sa, že by mohol byť v Monaku najlepším zo „zvyšku sveta“ za Red Bullom a Ferrari. Niet divu, že po kvalifikácii zvolil tvrdší slovník.

Celému tímu AlphaTauri sa začala sobota kaziť v závere Q1. Júki Cunoda v šikane za tunelom trafil bariéru, čím vyvolal trochu nečakané červené vlajky. Tie boli vyvesené v čase, keď Pierre Gasly dokončoval svoje rýchle kolo, ktoré musel vypustiť.

„Nerozumiem niektorým rozhodnutiam, ktoré robíme,“ povzdychol si francúzsky pilot. Pri červenej vlajke sa časomiera zastavila na 2:25, jazdci sa teda snažili čím skôr vyjsť do boxovej uličky, aby boli včas na trati a stihli nájazd do meraného kola. Monoposty AlphaTauri na tom neboli dobre, Gasly bol dvanásty a Cunoda dokonca devätnásty.

Napriek tomu vyšli Gasly s Cunodom do boxovej uličky medzi poslednými. Kým Cunoda to veľmi tesne stihol a postúpil z Q1, Gasly vošiel do meraného kola v čase, keď už viala šachovnicová vlajka. Nemal šancu sa zlepšiť a spadol na sedemnástu priečku. „Som neskutočne sklamaný. Neviem slovami vyjadriť, ako sa teraz cítim, keďže celý víkend sa vyvíjal tak dobre. V piatok som bol šiesty, v sobotu piaty, auto bolo naozaj rýchle. Darilo sa mi dosahovať rýchle časy.“

Záver Q1 bol hektický, no podmienky boli rovnaké pre všetkých. Čakanie AlphaTauri s vypustením svojich áut je o to menej pochopiteľné, že Gasly na rozdiel od ostatných nemenil pneumatiky, ale ponechal si rozjazdenú mäkkú sadu. „Naozaj nechápem niektorým našim voľbám. Áno, bolo tam aj kúsok smoly, avšak pre všetkých to bolo rovnaké. My sme však neodjazdili žiaden reprezentatívny čas. Naše chyby nás stoja strašne veľa. Začína sa to diať víkend čo víkend. Som veľmi sklamaný za každého v tíme,“ vyhlásil 26-ročný rodák z Rouenu.

Pre AlphaTauri je zatiaľ sezóna 2022 sklamaním. Taliansky tím získal len 17 bodov, samotný Pierre Gasly má na konte len šesť bodov. Aj jeho kvalifikačná forma išla oproti minulému roku dole – do Q3 sa prebojoval len v Bahrajne a Saudskej Arábii. Dvakrát vypadol už v Q1.

V Monaku pritom AlphaTauri rýchlostne určite nepatrila na sedemnáste miesto. Potenciál bol oveľa vyšší. „Neviem pochopiť, ako sa môžeme ocitnúť na takýchto pozíciách. Slovom „my“ myslím celý tím, do ktorého počítam aj seba. Všetci do toho dávame maximum, no takéto veci by sa nemali diať. Musíme si počínať lepšie,“ doplnil Gasly, ktorý však odmietol špekulácie, že by týmito slovami zároveň naznačoval svoj odchod do iného tímu od roku 2023.

Súvisiace články