logo F1online.sk

Cunoda dostal už štvrté napomenutie, za piate stratí na štarte desať miest

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2022

Nenápadná, ale zato dôležitá zmena pravidiel. Ešte vlani dostal pilot za tri napomenutia v priebehu celej sezóny trest straty desiatich miest na štarte, v tomto roku sa počet upozornení zvýšil na päť. Presne s týmto má aktuálne problém Júki Cunoda, ktorý dostal v piatok v Monaku už svoje štvrté napomenutie v tomto roku. To znamená, že ešte jedno a príde veľmi tvrdý trest.

Treba povedať, že ešte v minulom roku komisári rozdávali skôr varovania a nie napomenutia. Varovanie sa udeľuje za menej závažné prehrešky a môžete ich za sezónu nazbierať aj tisíc, no trest nedostanete. V tomto roku sa aj v súvislosti so zvýšením limitu z troch na päť začali vo väčšej miere udeľovať napomenutia a práve na to dopláca Júki Cunoda.

Ten v prvom voľnom tréningu obmedzil v sekcii za tunelom Kevina Magnussena, ktorý si kvôli tomu musel skrátiť šikanu. Z vysielačkovej komunikácie vyplynulo, že Cunoda bol na blížiaceho sa pilota Haasu upozornený viackrát, no z cesty mu neuhol.

„Aj keď nie je bežné udeľovať tresty za obmedzenie súpera vo voľnom tréningu, tento incident bol dostatočne závažný na to, aby trest odôvodnil,“ stojí v stanovisku komisárov Veľkej ceny Monaka.

Júki si tak po zvyšok sezóny bude musieť dávať veľký pozor, pretože piate napomenutie by znamenalo trest straty desiatich miest na štarte. Hneď dve napomenutia dostal Cunoda v Austrálii, najprv za príliš pomalú jazdu v kvalifikácii, potom za obmedzenie Sebastiana Vettela. Predtým v bahrajnskom tréningu obmedzil aj Charlesa Leclerca, čo mu vynieslo prvé upozornenie.

Súvisiace články