logo F1online.sk

Alonso: Nepotrebujem omladnúť, radšej mi dajte nové predné krídlo

Fernando Alonso
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 5. 2022

Toto je možno najčastejšia otázka, akej Fernando Alonso v poslednom roku čelil. Jeho vek riešia novinári stále dookola, čo pravdepodobne súvisí aj s osobou austrálskeho mladíka Oscara Piastriho, ktorý si brúsi zuby na miesto vo Formule 1. Veterán Alonso mu však to svoje uvoľniť nemieni.

Skôr či neskôr príde okamih, kedy sa francúzsky tím bude musieť rozhodnúť, koho do kokpitu posadí v budúcom roku. Esteban Ocon má zmluvu do roku 2024, Fernando Alonso do konca tejto sezóny a Oscar Piastri je pretekársky talent, ktorým by bol zločin pohrdnúť. Francúzsky celok tak čaká náročné rozhodnutie.

„Najbližší rok alebo dva by som rád pokračoval a naďalej jazdil, pretože cítim, že momentálne som na vrchole. Nebolo by správne sledovať Formulu 1 z pohodlia domova, keď stále cítim stopercentnú dôveru v seba a moje schopnosti,“ prehlásil Alonso v rozhovore pre BBC.

„Ak budem cítiť, že to tak už nie je, tak budem prvý, kto zdvihne ruku a skončí, pretože Formula 1 je veľmi náročná. V živote musíte obetovať veľa vecí, aby ste mohli pokračovať a naďalej pretekať. V súčasnosti však stále cítim, že stojí za to pokračovať,“ dodal.

Jeho budúcnosť je však stále nejasná. Mohol by prísť deň, kedy sa vedenie tímu Alpine rozhodne, že napriek všetkým kvalitám a skúsenostiam už nemá o Fernanda záujem? Každý neustále poukazuje na jeho vek, čo Alonso zakaždým zmietne zo stola s tým, že ho štyridsiatka nijak nespomalila.

„Vek v motoršporte nie je faktor,“ prehlásil Alonso. „V iných športoch je to možno odlišné. Musíte sa spoliehať na svoju fyzickú kondíciu a podobné veci, ale v motoršporte by som si miesto omladnutia radšej vybral nové predné alebo zadné krídlo. To by mi dodalo viac výkonnosti.“

„Dva roky strávené mimo tohto športu mi stačili, aby som kompletne zresetoval svoju myseľ a tiež fyzičku. Som rovnako dobrý, ako keď som mal 25 alebo 30 rokov,“ uzavrel španielsky matador.

Súvisiace články