logo F1online.sk

Hrdinský výkon Norrisa: So zápalom mandlí na bodoch

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 5. 2022

Lando Norris dnes súperil nielen so svojimi konkurentmi, ale aj s vlastným telom. Preteky absolvoval s veľkým sebazaprením a po ich konci bol na hranici vyčerpania. Aj tak však pre McLaren získal cenné štyri body za ôsmu priečku.

Mladý Brit sa už v sobotu necítil dobre. Trápilo ho viac vecí – hrdlo, oči, chýbala mu energia po nepokojnom spánku. Jeho testy na Covid-19 vychádzali negatívne.

Krátko pred pretekmi bolo pri zábere na Landa jasné, že jeho zdravotný stav sa ešte zhoršil. Logicky sa vynárala otázka, či v horúcom počasí vôbec bude schopný prísť do cieľa. V minulosti sme zažili prípady, keď jazdci nedokončili práve z dôvodu, že ich už zdravotný stav nepustil ďalej. „Pre Landa to boli zvlášť v týchto horúčavách mimoriadne náročné preteky. Počas celého víkendu sa necítil dobre. Mal málo energie, trpel zápalom mandlí,“ prezradil šéf tímu Andreas Seidl.

Na vysielačkách bolo znateľne cítiť, ako sa pilot McLarenu trápi. Pri zápale mandlí sa mu ťažko rozprávalo. Jeho inžinier Will Joseph sa snažil o to, aby Lando verbálne komunikoval čo najmenej, a tak viacero pokynov potvrdzoval len stisnutím tlačidla na volante.

„Lando bol po pretekoch pomerne vyšťavený, mal toho dosť. Náš lekársky tím mu poskytol skvelú starostlivosť. Musíme mu dopriať dobrý oddych, keďže už o štyri dni nás čaká Monako,“ pokračoval Seidl.

O to viac treba oceniť dnešný výkon Landa Norrisa. Aj so zápalom mandlí bol opäť raz výrazne rýchlejší od Daniela Ricciarda, ktorý pritom štartoval o dve priečky pred ním. Kým Norris doviezol cenné body za ôsme miesto a z monopostu vyťažil zrejme maximum, Ricciardo bol ďaleko za ním na dvanástom mieste. „Za seba i za celý tím nevieme Landovi dostatočne poďakovať za to, aký bojovný duch dnes ukázal. Vďaka nemu sme získali štyri body.“

Vzhľadom na vyčerpanie a chorobu bol Norris ospravedlnený z rozhovorov po pretekoch. Otázkou však je, či nebolo rizikom posielať ho v tomto stave na trať. „V prvom rade treba oceniť Landovo odhodlanie a prístup. Chcem zdôrazniť, že pri takýchto rozhodnutiach vstupuje do hry lekár. Nikdy by sme neriskovali zdravie jazdca. Akonáhle nám dal lekár zelenú, rozhodli sme sa do toho ísť.“

Už najbližší víkend sa jazdí v Monaku. Pokiaľ by sa Norris nedal zdravotne dokopy, mohol by McLarenu siahnuť po jednom z rezervných jazdcov. Na základe dohôd s Mercedesom i Alpine by mohol využiť jedného z trojice Nyck De Vries, Stoffel Vandoorne a Oscar Piastri.

„Verím, že Lando bude vďaka lekárskej starostlivosti a dobrom oddychu v poriadku a pripravený na Monako. V prípade núdze máme k dispozícii rôzne alternatívy rezervných pilotov. Rozhodnutie by záviselo aj na dostupnosti, nie všetci z menovaných sú vždy k dispozícii, pretože majú povinnosti aj v iných sériách,“ uzavrel Seidl.