logo F1online.sk

Silverstone vraj jazdu v protismere nikdy nebral vážne: Ale stále sa o nás písalo!

Silverstone, Veľká Británia
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2020

Dlhé týždne v karanténe si Formula 1 krátila aj diskusiou o tom, či by bolo možné usporiadať na jednom okruhu dve veľké ceny, pričom jedna z nich by sa šla v protismere oproti štandardným pretekom. Tieto rozhovory rozbehli správy o tom, že práve vo Veľkej Británii by sa mali konať dva súťažné víkendy v priebehu dvoch týždňov. Šéf okruhu na to spomína s úsmevom; vraj sa nad takým niečím nikdy reálne neuvažovalo.

“Nebol to nápad, ktorý by bol myslený vážne, pretože Silverstone je pretekársky okruh. Nemôžete na ňom ísť v opačnom smere,” ozrejmil Stuart Pringle, šéf Silverstonu, v rozhovore pre motorsport.com. “To som len šibalsky nechcel toho novinára hneď uzemniť. Ale bolo to super, pretože sa o tom hovorilo asi tri alebo štyri týždne a stále bolo spomínané aj naše meno!”

Problém je v tom, že nielen výbehové zóny, ale aj bariéry sú postavené tak, aby spĺňali bezpečnostné štandardy len v smere jazdy. V prípade jazdy v protismere je prakticky isté, že vo veľkom množstve zákrut nebudú dostatočne veľké výbehové zóny a bariéry budú nasmerované tak, že piloti po výlete mimo trať by mohli naraziť akurát na hranu bariéry.

Mnohé časti trate by bolo treba prestavať, čo sa nedá zvládnuť v priebehu niekoľkých týždňov. Všetko by totižto musela prísť premerať a schváliť aj FIA. “Toto je jednosmerný okruh, nemôžeme ísť opačne,” pokračoval Pringle, ktorý sa ešte pozastavil nad myšlienkou využiť inú konfiguráciu okruhu.

“Ak by sme pretekali na medzinárodnej verzii (modrá), tak by sme prechádzali len polovicou zákrut, lenže dvakrát tak často. Nebola by to žiadna nová alebo iná konfigurácia. A nemohli by pretekať ani na národnej konfigurácii (zelená). Z toho by sa im zatočila hlava. Nikdy sa o tom nedebatovalo vážne,” ozrejmil.

silverstone.co.uk

Súvisiace články