logo F1online.sk

Surer víta Bottasa v Alfe Romeo: Kimi bol už unavený

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala16. 5. 2022

Alfa Romeo je na vzostupnej trajektórii. Podľa bývalého pretekára F1 Marca Surera za to môže viacero faktorov. Okrem pohonnej jednotky Ferrari a špičkového veterného tunela Sauberu aj generačná obmena v tíme, keď skúseného, ale unaveného Kimiho Räikkönena nahradil obrodený Valtteri Bottas.

Druhý najslabší tím uplynulého ročníka je v konštruktérskom hodnotení odrazu na piatom mieste, hoci vyhlásiť, že sa tak deje odrazu, je voči švajčiarskemu celku azda nespravodlivé. V skutočnosti totiž nejde o žiadnu náhodu.

Podľa Marca Surera zohrali svoju úlohu tri dôležité faktory, ktoré rozobral v podcaste Starting Grid. Prvým z nich je podľa neho príchod Valtteriho Bottasa so skúsenosťami z majstrovského Mercedesu.

“Kimi bol už unavený,” konštatuje Marc Surer. “Mohli ste to vidieť najmä v kvalifikácii, keď išlo o jedno rýchle kolo. Samozrejme, s jeho skúsenosťami v pretekoch stále predvádzal dobré výkony, no v kvalifikácii to už nebol ten starý Kimi, ktorého sme poznali.”

Švajčiarsky pretekár sa v minulosti radil medzi veľkých kritikov Valtteriho Bottasa, no teraz, “keď už je tímovým lídrom”, uznáva, že Fín začína pozitívne prekvapovať. “Teraz mu už stajňa načúva. Prekonáva sa.”

“Ďalšou vecou je: Áno, pohonná jednotka im ponúka viac výkonu,” plynule sa presunul k druhému bodu Surer. “Bavíme sa o približne 30 konských silách, čo sú tri desatiny sekundy. To je ako darček. Keď sa pozriete do stredu poľa a aké je to tam tesné, je to obrovský rozdielový prvok. S troma desatinkami k dobru môžete spraviť značný skok vpred.”

Výhodu skúseného pilota a silnej pohonnej jednotky má viacero stajní, no nie každá má v ruke ešte jeden tromf, ktorým je veterný tunel Sauberu v Hinwile. “Je tu, veru, ešte jedna vec, na ktorú nesmieme zabúdať. Máme tu nové pravidlá a ako všetci vieme, Sauber má najlepší veterný tunel.”

Pri optimalizácii prísavného efektu im musel veľmi pomôcť. “Ich veterný tunel bol najmodernejším už vo svojej dobe, a medzitým s ním nazbierali toľko skúseností. Od začiatku sezóny priniesli aj isté vylepšenia na bočniciach, ktoré okamžite zafungovali. Ukazuje sa, že sú na správnej ceste aj vďaka veternému tunelu.”

Súvisiace články