logo F1online.sk

Sulajem o Hamiltonovom vzdore: Je to na ňom

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 5. 2022

Lewis Hamilton je ešte stále odhodlaný bojovať proti FIA aj v takej banálnej veci, akou sú šperky. Vzdať sa ich nechce a avizuje, že si vybaví výnimku od lekára až do konca tejto formulovej sezóny. Čo s tým spraví FIA? Jej prezident zdôrazňuje, že pravidlá budú platiť pre všetkých a Hamilton nebude výnimkou. Mrzí ho len, že sa britský jazdec nespráva ako vzor.

Nový pretekový riaditeľ F1 Niels Wittich oprášil pravidlo z Medzinárodného športového kódexu o zákaze nosenia šperkov. To doposiaľ kompetentní ignorovali. FIA preto dopriala všetkým jazdcom dve veľké ceny na to, aby sa na obnovený zákaz pripravili, no Lewis Hamilton to nestihol. Aj do Miami pricestoval s pírsingom, ktorý je privarený a nevie si ho sám sňať.

Dostal preto výnimku na ďalšie dve veľké ceny, no Hamilton už avizoval, že podvoliť sa nechystá. Čo ak sa postaví na odpor aj v Monaku? “To je na ňom. Máme zavedené príslušné pokuty,” vyhlásil Mohamed bin Sulajem v interview pre Sportsmail. Pokuty za nedodržanie pravidla sa šplhajú až k 250-tisícom eur a strate majstrovských bodov. “Je to rovnaké, ako keď niekto prekročí maximálnu rýchlosť. Nemôžete mu v tom zabrániť, ale pokutu dostane, aj keď to bolo len nechtiac.”

“Nemôžete ľuďom začať ustupovať len preto, že sa s nimi priatelíte. Jedno pravidlo musí platiť pre všetkých, to je všetko,” oznámil prezident FIA, ktorému záleží na bezpečnosti pilotov a šperky ju ohrozujú.

Hamilton by pri tejto argumentácii zrejme zareagoval slovami, že svoje šperky nosí už šestnásť rokov a doposiaľ nikdy nepredstavovali problém. Nikomu neprekážali. Podľa Sulajema by túto výčitku nemal adresovať novému vedeniu, niekedy sa veci skrátka menia.

“Ja milujem šperky, absolútne ich zbožňujem. V aute však nemáte na výber,” trvá na svojom Sulajem. “Ľudia tvrdia, že predtým sa nevyžadovalo dodržiavanie tohto pravidla. Mňa sa nepýtajte prečo. Ľudia by sa mali pýtať starej garnitúry, prečo to tak bolo.”

Niektorí však odhalili “skutočný” dôvod tohto kroku: FIA úmyselne znepríjemňuje život sedemnásobnému majstrovi sveta. Dokonca i podľa Sebastiana Vettela je toto staronové pravidlo mierené proti Hamiltonovi.

Terorizuje FIA britského jazdca tým, že mu zakazuje prejaviť sa a prezentovať tak, ako chce? “Nikdy. Keď po Brazílii nasadal do lietadla, želal som mu všetko najlepšie. Môžete sa spýtať Tota Wolffa, ako som ho podporoval. Vtedy som mal tú voľnosť, pretože som nebol prezident. Veľmi som chcel, aby získal ôsmy majstrovský titul, pretože rekordy sa majú prekonávať.”

“Ľudia tiež tvrdia, že odstránením Michaela Masiho som spravil to, čo chceli Lewis a Toto. Čiže najskôr im takto vyhoviem, aby som si potom na nich prichystal niečo takého? To nedáva zmysel. Lewis zašiel v Miami za doktorom, aby prediskutoval ten problém so šperkami — a hádajte, bol to britský lekár.”

“Ja nemôžem rozhodovať o veciach, ktoré sa týkajú vedy, to je úloha pre lekárov,” dodáva 60-ročný rodák z Dubaja. “Chcel by som, aby bol Lewis vzorom, ambasádorom, aby všetkým mladým jazdcom posielal správny odkaz a predišli sme tragédii. Mali by sme ho využiť na dobrú vec.”

Súvisiace články