logo F1online.sk

Masi by sa ešte mohol vrátiť, naznačuje prezident FIA Sulajem

Mohamed bin Sulajem
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala14. 5. 2022

Michael Masi sa s Formulou 1 nedobrovoľne rozlúčil, no možno nie natrvalo. Nový prezident FIA Mohamed bin Sulajem prezradil, že s bývalým riaditeľom pretekov nemá žiaden problém, stále s ním komunikuje a vôbec nevylučuje, že by sa mohol vrátiť do kráľovnej motoršportu.

Austrálčan sa musel porúčať z postu riaditeľa pretekov po zlyhaní v Abú Zabí, kde začal športové pravidlá interpretovať “voľným štýlom”. Tým pomohol Maxovi Verstappenovi a poškodil Lewisovi Hamiltonovi. Mercedes to neniesol vôbec dobre a hovorilo sa, že samotný tím požaduje Masiho hlavu.

Toho sa napokon aj dočkal, hoci podľa prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema nie z dôvodu, že by na to tlačil Mercedes. “Ja som sa Michaela nezbavil. Bol pracovne preťažený, zastával funkciu delegáta pre bezpečnosť aj pretekového riaditeľa,” vysvetlil v interview pre Sportsmail. “Spravil chybu, no nepovedali sme, že toto je Masiho koniec v Medzinárodnej automobilovej federácii.”

“Ja také veci nerobím, ba obklopujem sa aj takými ľuďmi, ktorí za mňa nehlasovali. Nemyslíme na jednotlivcov, ale na celú organizáciu. Michaela až tak dobre nepoznám, to rozhodnutie (vyhodiť ho) prijala Svetová motoristická rada FIA. Bolo to ľudské zlyhanie na Michaelovej strane,” zopakoval jeden z najdôležitejších záverov vyšetrovania.

FIA napokon vo svojej správe vysvetlila, že v prospech Masiho hovorí viacero poľahčujúcich okolností, ale v konečnom dôsledku jeho interpretácia pravidiel nebola správna. Aby sa do budúcna nič podobné nezopakovalo, prijala niekoľko krokov, medzi ktorými je aj angažovanie dvoch nových riaditeľov pretekov.

Doposiaľ sme v akcii videli len Nielsa Witticha, ale Sulajem prezradil, že v Barcelone sa prvýkrát predstaví aj Eduardo Freitas. V blízkej budúcnosti by sa však počet riaditeľov pretekov, ktorí by sa na danom poste striedali, mohol ešte navýšiť. A ktovie, možno kariéra Michaela Masiho raz chytí druhý dych.

“Hovoril som s ním pred dvoma dňami. Nemám s ním žiaden osobný problém. Ja nemôžem povedať, že by som niekoho neznášal,” pokračoval bývalý pretekár rely. “Michael je stále tu a mohli by sme ho nasadiť. Nepovedali sme, že sa ho zbavíme. Povedal som, že by sme ho mohli využiť. Môže sa nám ešte zísť, sme otvorení všetkému.”

“Štruktúra riaditeľstva pretekov bola organizačne zle nastavená. A hoci sme predstavili dvoch nových riaditeľov, nepovedal by som, že už je všetko v poriadku. Potrebujeme to tu úplne prečistiť. Ono to totiž nefunguje tak, že si zájdete do supermarketu a vypýtate si nových komisárov. Potrebujete ráznych a férových, tolerantných ľudí,” vysvetľoval Mohamed bin Sulajem. “Rozmýšľam napríklad nad tým, že by sme prizvali aj spolujazdcov z rely, ktorí majú skvelé schopnosti multitaskingu, a ich by sme vytrénovali.”

“Potrebujeme sa pustiť do náboru. Tento nedostatok ľudí vo FIA treba riešiť. Ja by som najradšej videl aspoň troch riaditeľov pretekov, ideálne už na začiatku budúceho roka.” To sú veru odvážne plány.

Súvisiace články