logo F1online.sk

Premiérové podujatie v Miami ovládol Verstappen pred oboma Ferrari

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

Premiérovým víťazom Veľkej ceny Miami sa stáva Max Verstappen. On i jeho Red Bull boli dnes najrýchlejší a aj keď po záverečnom reštarte čelil útokom zo strany Charlesa Leclerca, aj zásluhou skvelej maximálky jeho RB18 si svoje vedenie podržal. Tento tandem doplnil na stupňoch víťazov Carlos Sainz. Spočiatku to vyzeralo na dosť nezáživné preteky, avšak nehoda sedemnásť kôl pred koncom a následný safety car nás z delíria napokon vytiahli.

Verstappen dobre odštartoval a hneď v úvodnej sekcii zákrut sa prepracoval cez Carlosa Sainza. Vynikajúco sa odrazil aj Alonso, ktorý poskočil na siedme miesto. Naopak, o tri miesta sa prepadol na tvrdých pneumatikách štartujúci George Russell.

V úvodných kolách sa nám najlepšia štvorka odtrhla od „zvyšku sveta“. Lewis Hamilton na štarte stratil pozície na úkor Pierra Gaslyho a Fernanda Alonsa, ktorý pilota Mercedesu trochu „naťukol“. Sedemnásobný šampión zakrátko Alonsa predbehol, no tímu hlásil, že rozhodne cíti nejaké poškodenie monopostu. Zakrátko však prekonal aj Gaslyho a vrátil sa na šiestu pozíciu, z ktorej štartoval.

Už v 7. kole zamieril do boxov Kuan-jü Čou a odstúpil.

V tom čase dostal Verstappen informáciu, že Leclerc sa začína trápiť s prednými pneumatikami. Holanďan sa nenechal dvakrát núkať a vrhol sa do útoku. Vo 8. kole zaútočil na cieľovej rovinke a dostal sa do čela. Charles a jeho Ferrari následne nemalo dostatočnú rýchlosť, aby útok opätovalo.

Už v 11. kole zamieril ako prvý do boxov Júki Cunoda, zakrátko ho nasledoval aj Kevin Magnussen. Všetko teda začalo nasvedčovať tomu, že by sme mohli vidieť dvojzastávkové stratégie.

V 18. kole sa Leclercova strata na Verstappena natiahla na 3,5 sekundy a Pérez sa už dostal veľmi blízko k tomu, aby mohol otvoriť svoje zadné krídlo a zaútočiť na Carlosa Sainza. Španielovi však pomohli ďalšie problémy Red Bullu. Pérez hlásil, že stráca výkon, čo viedlo ku krátkej roztržke s inžinierom, ktorý na dátach nevidel žiadny problém. Checo ho však horentne presviedčal, že nemá výkon. Tím mu zakrátko poradil zmeniť nastavenie, čo pomohlo, ale jeho strata na Sainza medzičasom presiahla sedem sekúnd.

V tom okamihu nám grafika ukazovala 22. kolo z 57 a nikto z vedúceho kvarteta ešte nebol v boxoch. Verstappen mal na Leclerca komfortný náskok štyroch sekúnd, toho delil rovnaký rozostup od Sainza. Pérez kvôli problémom strácal na lídra už sedemnásť sekúnd.

V 23. kole zamieril k mechanikom Lewis Hamilton. Najrýchlejšie kolo v tom čase zajazdil Charles Leclerc, ktorý sa zároveň posťažoval, že jazda je nesmierne náročná a zamieril do boxov pre čerstvé pneumatiky. Jeho mediumky vydržali 25 kôl, na čerstvých hardoch mu tak stačilo odjazdiť 33 okruhov.

Verstappen mal pred zastávkou na svojho rivala pohodlný náskok, ktorý si po prezutí pohodlne podržal. Do boxov ho nasledovali aj Sainz a Pérez. Mechanici Ferrari síce zdržali Carlosa o nejaké dve alebo tri sekundy dlhšie, ale na celkovom poradí sa to nepodpísalo.

Preteky sa nám prehupli do druhej polovice a treba povedať, že veľa pretekárskeho vzrušenia nám neponúkli. Veľa sa nám toho nedialo ani v strede poľa.

Vytúžená dramatizácia prišla v 39. kole, keď sa s odvážnym manévrom vytasil Fernando Alonso, ktorý zaútočil na Pierra Gaslyho. Pilot Alpinu svoj útok dotiahol do úspešného konca, avšak francúzsky pretekár sa v dôsledku kontaktu prepadol za Lancea Strolla na jedenáste miesto. Alonso bol za tento incident potrestaný päťsekundovou penalizáciou.

Gaslyho monopost si však zo súboja odniesol nejaký ten šrám a motajúc sa po trati zostrelil Landa Norrisa. Na trať vyšiel safety car a predstavte si, že z najlepšej štvorky zastavil iba Sergio Pérez. Vôbec prvýkrát v pretekoch prezul George Russell, ktorý z tejto situácie skvelo vyťažil. Problém bol zrejme v tom, že piloti Ferrari nemali k dispozícii čerstvé stredne tvrdé pneumatiky. Verstappen ich „na sklade“ mal, ale zastávkou by riskoval zosun na druhé miesto za Leclerca.

Mali sme tak „zarobené“ na poriadne zaujímavý reštart. Čakal nás záverečný šprint na jedenásť kôl. Pérez sa na čerstvých pneumatikách okamžite vrhol do útoku, ale jeho úvodný tlak úspech neslávil. V 49. kole zahodil veľa bodov Bottas, ktorý bol v sedemnástej zákrute príliš široký a oba Mercedesy sa dostali pred neho. Valtteri spadol z piateho na siedme miesto. Zakrátko sa pred Hamiltona dostal Russell. Okrem neho a Péreza mal ofenzívne chúťky aj Leclerc, ktorý sa priam zavesil za Verstappena.

Ferrari malo v tomto okamihu naozaj dobré tempo, čo podčiarkol aj Sainz, ktorý sa úspešne bránil pred Pérezom, a to napriek tomu, že monopostu F1-75 v porovnaní s RB18 chýbala maximálka. V 52. kole zaútočil Pérez z veľkej diaľky a v prvej zákrute takmer zostrelil Sainza. Mexičan bol však príliš dlhý na brzdách a Sainz ho poľahky obišiel.

Leclerc medzitým na čele neustále dobiedzal na Verstappena, nebol však dostatočne rýchly na rovinke. Päť kôl pred koncom však Max predsa len nabral tempo a dokázal sa odpútať. Tieto boje však preukázali, že s týmito monopostami je možné dlhodobo a tesne nasledovať, keďže pilot Ferrari sa niekoľko kôl držal v jednej sekunde za Red Bullom.

Verstappenovi sa v záverečných kolách podarilo odpútať a postrážiť si víťazstvo na Veľkej cene Miami. Podobne tak si Carlos Sainz postrážil tretie miesto pred Sergiom Pérezom. Na piatom a šiestom mieste skončili piloti Mercedesu v poradí Russell – Hamilton. Bodovanú desiatku doplnili Ocon, Alonso a prekvapivo aj Alex Albon.

Na záver môžeme povedať len, Schumi, čo si to urobil? Mick Schumacher jazdil v úplnom závere bezpečne na bodoch. Ocitol sa však v súboji s Fernandom Alonsom a Sebastianom Vettelom. Štvornásobný šampión sa nakrátko dostal pred svojho veľkého kamaráta, ktorý mu to do prvej zákruty chcel vrátiť, no skončilo to veľkou nehodou. Vettel v pretekoch skončil a miesto prakticky istých štyroch bodov odíde z Miami Mick s prázdnymi rukami.

FOM

Aktualizované 23:45: Daniel Ricciardo sa po penalizácii zosunul z jedenásteho na trináste miesto.

Aktualizované 1:35: Tak Fernandovi Alonsovi pribudol na konto ďalší päťsekundový trest. To znamená, že Španiel spadol mimo bodovanú desiatku. Dva body si tak z Miami odnesie Alex Albon a posledný body za desiate miesto Lance Stroll.