logo F1online.sk

Bottas opäť vypálil rybník Mercedesom: Formulu 1 si teraz užívam

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2022

Valtteri Bottas mohol po kvalifikácii opúšťať okruh pyšne si vykračujúc. I napriek tomu, že v piatok mal vážne problémy a vynechal celý druhý tréning, sa totiž dokázal kvalifikovať na skvelom piatom mieste, a teda prekonal aj oba monoposty svojho bývalého zamestnávateľa. Bottas počas rozhovorov s novinármi nedokázal z tváre zmazať úsmev.

Fínsky pretekár vstupoval do kvalifikácie do istej miery naslepo. Jeho piatkové jazdy sa totiž skončili hneď po jeho nehode. Auto bolo tak veľmi poškodené, že mechanici sa už ani nepokúšali dať ho dokopy ešte pred koncom druhého tréningu.

O to cennejší je fakt, že dokázal prekonať Mercedesy, ktoré v piatok hrozili útokom na pole position. Nečudo, že počas rozhovoru so Sky Sports mal Valtteri Bottas hneď na začiatku odpovedať na otázku, aký má pocit z toho, že porazil Hamiltona s Russellom.

“Cítim spokojnosť,” usmieval sa Valtteri Bottas po zisku piateho miesta. “Najmä po piatku, keď som vlastnou chybou prišiel o množstvo kilometrov. Tímu som vyrobil robotu navyše. Nakoniec sme sa z toho krásne dostali, bola to tímová robota.”

Na mestskom okruhu je kľúčové chytiť správny rytmus, čo sa víťazovi desiatich veľkých cien F1 podarilo v ideálnom čase, a síce v Q3. “Akonáhle sme našli správne nastavenia pre kvalifikáciu, tak už to bolo len na mne, aby som sa dostal do rytmu a zvládol to. Na konci Q3 som ho našiel. Chcel som to spraviť pre tím, aj za tú včerajšiu chybu. Som o to šťastnejší.”

Ešte spokojnejší však bude, ak strieborné monoposty porazí aj v nedeľu. A možno by sa nemusel pozerať za seba, ale pred seba: Je zisk pódia reálny? “Samozrejme, toto je Formula 1 a v nej je možné všetko. Nie sme tak ďaleko,vyhlásil Bottas, ktorý sa však nepozerá na svet cez ružové okuliare. “Keď sa na to pozriem realisticky, tak bojovať s Red Bullom a Ferrari s ich rýchlosťou bude náročné, ale stať sa môže hocičo.”

To je pravda. V kvalifikácii sme prekvapivo nevideli žiadne červené vlajky, ba ani tých žltých nebolo príliš veľa, ak vôbec nejaká. Ak by sa to pilotom podarilo zopakovať aj v nedeľu, rovnalo by sa to zázraku.

“Zajtra to bude veľká výzva. V týchto teplotách je to pre gumy, autá a aj jazdcov náročné. Veľmi sa tu potím, no telo sa v tejto vlhkosti nedokáže ochladiť. Myslíme si však, že máme dobré auto na preteky, zatiaľ sme ho mali vždy, takže budeme bojovať,” avizuje 32-ročný rodák z Nastoly.

Jazdiť za Alfu Romeo znamená, že Bottas na víťazstvá nemôže pomýšľať, no z jeho vyjadrení aj výrazu tváre vidieť, že ho práca v novej stajni baví. “Veľmi si to užívam; pretekanie, prácu s tímom, život mimo F1… Žijem svoj sen.”

Súvisiace články