logo F1online.sk

Organizátor VC Brazílie trvá na tom, že F1 nemala na zrušenie pretekov dôvod

Po štarte VC Brazílie 2019
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 7. 2020

V piatok Formula 1 oficiálnou cestou oznámila, že tento rok sa žiaden z pretekov na americkom svetadieli nebude konať. To poriadne nahnevalo organizátora Veľkej ceny Brazílie, ktorý “nemôže akceptovať” zdôvodnenie zo strany Formuly 1, prečo došlo k zrušeniu pretekov.

Ako vždy, aj v tomto prípade hrajú úlohu peniaze. Organizátor pretekov Tamás Rohonyi tvrdí, že tento rok bolo do výstavby komplexu v Interlagose preinvestovaných osem miliónov dolárov z verejných peňazí. Problém je, že tieto prostriedky boli viazané na uskutočnenie pretekov, ktoré napokon nebudú. A to možno už vôbec, keďže zmluva medzi F1 a Interlagosom sa končí tento rok. Liberty navyše hľadá alternatívne dejisko pretekov v Brazílii.

Keby sa preteky uskutočnili, bolo by všetko v poriadku. Rohonyi sa ale teraz obáva súdnych sporov kvôli nedodržaniu podmienok čerpania peňazí. Nie je preto žiadnym prekvapením, že sa snaží argumentovať tým, že situácia v Brazílii nie je taká zlá, aby Formula 1 mohla preteky zrušiť z dôvodu zásahu “vyššej moci”.

“Toto zrušenie nás neprekvapilo, ale musím povedať, že jeho zdôvodnenie nemôžeme akceptovať,” hovorí Tamás Rohonyi pre motorsport.com. “Hovoria o výskyte vírusu v Brazílii. My však máme čísla za celý štát aj za mesto Sao Paolo. Tieto údaje boli odoslané Lekárskej komisii FIA. A boli to veľmi dobré čísla. Ak sa v skutočnosti pozriete na čísla Sao Paolo, dokonca aj celej Brazílie, a proporčne to porovnáte s Anglickom, tak sú omnoho lepšie.”

“Keď čítame toto oznámenie zrušenia zo strany FOM, tak tam niečo nesedí. Je to takmer akoby vymyslený dôvod na to, aby boli preteky zrušené,” posťažoval sa maďarský biznismen. “Keby len konzultovali nie iba moju spoločnosť, ale aj mestské zastupiteľstvo — mohli by ste nám, prosím, predostrieť, aký je váš plán, ak prídeme? — dostali by stopercentne nepriestrelný plán, ktorý už existuje, veď minulý týždeň sa na Interlagose pretekalo.” Rohonyi tvrdí, že zo strany organizátora by sa postaral o to, aby všetky protokoly FIA boli do bodky dodržané.

Jeden dôvod, ktorý FIA zaslala organizátorovi VC Brazílie, prečo sa rozhodlo o zrušení pretekov, sú podľa Rohonyiho “obavy piatich tímov”. Z právneho pohľadu to vraj ale neobstojí.

“Čo mi príde zvláštne, je, že celý ten prístup je dosť zjednodušený — á, máme pandémiu, je nám to strašne ľúto, nechceme ísť a nemôžeme ísť. Jedným z dôvodov, ktoré nám boli prezentované, je, že päť tímov vyslovilo obavy. Nuž, žiadna zo zmlúv s F1 nehovorí o tom, že sa do krajiny pôjde pretekať len ak sa na to tímy budú cítiť.”

“Dohoda F1 s organizátorom má len jednu klauzulu, ktorá obom stranám umožňuje ju zrušiť. Nič z tohto však nie je zásah vyššej moci. Právne si necháme poradiť, pretože samospráva a aj moja spoločnosť utrpela obrovské straty,” dodal.