logo F1online.sk

Hamilton dostal výnimku na dve podujatia, FIA hrozí tvrdými sankciami

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2022

Kauza šperkov a spodného prádla nám v Miami naberá na intenzite. Kým s bývalým riaditeľom pretekov Michaelom Masim bol problém v tom, že si pravidlá vykladal po svojom, u Nielsa Witticha je očividne problém opačný. S typickou nemeckou dôslednosťou dbá na dodržiavanie každého písmenka v pravidlách a ani to sa nestretlo s pochopením. Možno ako znak dobrej vôle udeľuje Wittich výnimky.

V Austrálii sa o tom viedla dlhá diskusia, ktorá však riaditeľa pretekov neobmäkčila. Tímom a jazdcom dal čas dve podujatia, aby mohli uviesť do praxe smernice o zákaze nosenia šperkov a povinnosti nosiť predpísané prádlo.

Keďže Lewis Hamilton nemienil ani v Miami ustúpiť a argumentuje, že jeho náušnice a pírsingy sa nedajú len tak zložiť, udelil mu Wittich výnimku na dve veľké ceny. Na Floride a v Barcelone ich tak môže naďalej nosiť, hoci tento predpis nie je v pravidlách ani náhodou novinkou, ale platí už roky a doteraz ho nikto nevynucoval.

Hamilton dokonca v Miami hrozil, že Mercedes sa bude musieť obrátiť na svojho rezervného jazdca, keďže ani on, podobne ako Wittich, nemieni ustúpiť. Následne však z viacerých médií prišla správa, že Lewisovi bola udelená dočasná výnimka na dve podujatia a trest mu bude hroziť až na Veľkej cene Monaka

A aký trest mu teda hrozí? FIA to síce nepovedala verejne, ale adresovala odporúčania pre komisárov, ku ktorému sa médiá pochopiteľne dostali. Wittich hrozí vskutku drakonickými trestami.

„Za prvé porušenie má jazdec dostať pokutu 50 tisíc eur a ďalších 25 tisíc eur podmienečne. Za druhé porušenie pokuta stúpne na 100 tisíc. A skutočne vážne to bude pri treťom porušení, za ktoré dostane pilot pokutu astronomických 250 tisíc eur a hrozí mu aj strata maximálne desiatich bodov v šampionáte,“ uvádza nemecký Auto Motor und Sport.

„Trest môže postihnúť aj samotný tím, ak ten poskytne riaditeľovi pretekov nepravdivé informácie o tom, či ich pilot nosí alebo nenosí pírsingy a šperky. Za to hrozí pokuta až 250 tisíc eur,“ píše AMuS.

Súvisiace články