logo F1online.sk

Podľa Vasseura sa ukazuje, že Bottas bol v Hamiltonovom tieni podceňovaný

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2022

Kariéra Valtteriho Bottasa akoby chytila druhý dych. Po prestupe do Alfy Romeo sa fínskemu pretekárovi začalo veľmi dariť, jeho dnešné výkony sa ani nepodobajú tomu, čo predvádzal v Mercedese. Šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur si však myslí, že tento dojem je mylný. V Mercedese mala jeho povesť utrpieť kvôli Hamiltonovi, ktorý ho zatieňoval.

Valtteri Bottas mal počas celého svojho pôsobenia v Mercedese majstrovský monopost, no i napriek tomu dokázal zvíťaziť len v desiatich veľkých cenách. Čo je horšie, nikdy sa mu nepodarilo po celý rok držať krok s Lewisom Hamiltonom, čo len dotvorilo jeho povesť spoľahlivej dvojky.

V Alfe Romeo sa však z neho stáva líder a zatiaľ aj veľmi úspešný. V pretekoch dokonca bojuje s monopostmi svojho bývalého zamestnávateľa: V troch zo štyroch veľkých cien dokázal predbehnúť aspoň jeden Mercedes W13.

Šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur je s novou posilou veľmi spokojný. Podľa neho sa len ukázalo, že Bottas bol dlhodobo podceňovaný. “Myslím si, že áno. Podľa mňa kvôli tomu trochu trpel,” uviedol pre The Race a pripomenul, že Bottas bol Hamiltonovi vždy veľmi blízko. “Rozdiely v kvalifikáciách medzi Valtterim a Lewisom sa vždy pohybovali pod hranicou 0,2 percenta. To je úplné minimum, ak si to porovnáme s inými chlapcami vpredu, či už sa bavíme o Maxovi a jeho kolegoch, ale aj ďalších.”

“A samozrejme, v pretekoch to potom máte o čosi náročnejšie, keď máte pred sebou Lewisa. Keď štartujete z prvého radu, vždy ste dosť exponovaní,” uvažuje 53-ročný Francúz, ktorému môžeme dať za pravdu. Bottasova stratégia bola častokrát obetovaná v Hamiltonov prospech, čo ešte viac degradovalo Fínov imidž.

Podľa Vasseura sa teraz jasne ukazuje, že Bottas v novej úlohe dokáže napodobniť aj Hamiltona. “On do toho vkladá veľa úsilia a za tých päť alebo šesť rokov v Mercedese sa toho istotne veľa naučil. Avšak, vždy bol tak trochu v Lewisovom tieni. Teraz odvádza excelentnú robotu.”

Kuan-jü Čou sa vo Formule 1 ešte len hľadá, kým Valtteri Bottas dokázal v priebehu pár veľkých cien získať viac majstrovských bodov ako Alfa Romeo za posledné dva roky. To však nie je len Bottasovou zásluhou, za vývoj monopostu sa treba poďakovať Kimimu Räikkönenovi, Antoniovi Giovinazzimu a v neposlednom rade rozhodnutiu zanechať minuloročný vývoj a investovať do monopostu C42.

“Myslím si, že vlani sme odviedli dobrú prácu. Ťažko sa niečo také hovorí, keď za celú sezónu nazbierate len trinásť bodov, ale asi ani náš motor nebol najlepší, vývoj auta sme ukončili a podobne. Ale v konečnom dôsledku som mal občas pocit, že podávame ešte lepšie výkony, než čo by nám mal dovoliť náš balík. Bol som o tom presvedčený,” pokračoval Vasseur.

Keď sa snažil Bottasa presvedčiť, aby dal Alfe Romeo šancu, bol úprimný. Teraz je rád, že všetky sľuby sa Alfe aj podarilo splniť. “Keď som sa rozprával s Valtterim, snažil som sa mu vysvetliť dôvody, prečo sme boli tak pozadu. Podľa mňa sme mali veľmi dobrý rozhovor, veľmi otvorený. Je dôležité, že teraz získavame výsledky, pretože sa môže pustiť do práce s vedomím, že sme ho nebalamutili.”

Súvisiace články